Fata Orlovičová a srbský kostel, který stojí na jejím pozemku

Fata Orlovičová a srbský kostel, který stojí na jejím pozemku Zdroj: ČTK

Olej do balkánského ohně? Evropský soud nařídil zbourat srbský kostel v Bosně a Hercegovině

Rádio svobodná Evropa oznámilo, že Evropský soud pro lidská práva nařídil úřadům republiky Bosna a Hercegovina odstranit pravoslavný kostel a odškodnit bosenskou muslimku. Ta byla s rodinou vyhnána během občanské války v letech 1992 až 1995 z území ovládaného pravoslavnými Srby a na jejímž pozemku byl následně po skončení války vybudován pravoslavný kostel. Jeho odstranění bylo nyní nařízeno.

Podle Evropského soudu pro lidská práva byla výstavba kostela pravoslavné církve v roce 1998, tedy tři roky po ukončení občanské války, v rozporu s platnými zákony a úřady musí kostel do několika měsíců odstranit. Zároveň musí vyplatit bosenské muslimce Fatě Orlovičové a jejím příbuzným odškodnění ve výši 7 tisíc euro.

Cela kauza se týká pozemků muslimů v bosenské vesnici Konjević Polje, odkud byla Orlovičová se svými příbuznými a dalšími muslimy vyhnána v roce 1993 do muslimské enklávy Sebrenica. Pozemky tehdy zabrali Srbové s tím, že rodina Orlovičové se do vesnice navrátila v roce 2000 a začala požadovat odstranění kostela, který Srbové v roce 1998 postavili na jejím pozemku.

Podle Rádia svobodná Evropa Orlovičová uvedla, že případ by měl všem vyslat zprávu, aby i nadále ‚bojovali za to, co je jejich, a nechali být to, co není‘. Jak zdůraznila sama Orlovičová, tak nemá nic proti pravoslavným křesťanům a stavbě kostelů, ale trvá na tom, aby si kostely stavěli na svých pozemcích, a ne na pozemku jejím.