Náramek Pavlok vás za prohřešek "odmění" elektrickým šokem.

Náramek Pavlok vás za prohřešek "odmění" elektrickým šokem. Zdroj: Amazon

Náramek vám dá elektrickou ránu, když moc utrácíte nebo se přejídáte: Novinka od Amazonu stojí 200 dolarů

Za 200 dolarů si můžete pořídit náramek Pavlok a vyzkoušet si, jak se cítí neposlušný pes, kterého se jeho pán rozhodl převychovat radikálním způsobem. V tomto případě jste ale pánem i psem vy sami. Na náramku si můžete nastavit potrestání elektrickým šokem za celou plejádu zlozvyků – od kouření a zamačkávání budíku po překročení limitu na bankovním účtu nebo přejídání. Dostanete ránu o síle 350 voltů. Na jedno nabití můžete dostat za uši – respektive za zápěstí – až 150krát. Novinku si koupilo už více než 50 tisíc lidí. Recenze jsou vesměs pozitivní. Bič bez cukru evidentně funguje.

Nápad vytvořit náramek, který by svého uživatele vytrestal za špatné návyky dostal Američan Maneesh Sethi poté, co zjistil, že až třicet hodin týdně nesmyslně a nekoncepčně brouzdá po sociálních sítích a jeho pracovní produktivita jde k šípku. Najal si asistentku, které platil 8 dolarů za hodinu, aby mu dala pokaždé, jakmile sklouzne k prokrastinaci na Facebooku, facku. Kolik jich dostal, nevíme, ale jeho produktivita práce stoupla z 38 na 98 procent. A nápad na trestající náramek se zrodil.

Pokud vaše vůle v souboji s vaším hedonismem pravidelně prohrává, můžete i vy zkusit doping v podobě plastového náramku s motivem blesku, který vás pohlídá a „podrží“. Funguje na principu spojení s aplikací v chytrém telefonu a můžete se díky němu potrestat za spoustu různých drobných prohřešků. Díky schopnosti spočítat kalorie dokáže pohlídat nadměrnou konzumaci, při napojení na váš bankovní účet pak sleduje, jestli jste zas a znovu nepřekročili nastavený limit. Můžete si na něm nastavit i nekompromisní start dne. Pokud si každý den po pátém posunutí budíku nadáváte, stačí propojit náramek s budíkem a vyskočíte z postele na první dobrou. Další posouvání budíku si postupně ještě rádi rozmyslíte. Užitečný může být i při odvykání kouření nebo omezení času stráveného na sociálních sítích. Zpětná vazba, kterou náramek poskytuje, je pro mozek jasným znamením, že takhle opravdu ne.

Pokud je pro vás elektrický šok nepřijatelným řešením, můžete vyzkoušet jemnější upozornění. Náramek má i několik něžnějších možností varování. Při porušení (vámi nastavených) pravidel může jen pípat a vibrovat. Osobní Velký bratr funguje díky senzorům, interakci s webovými prohlížeči a aplikacemi v telefonu i GPS. Hlídat vás ale díky dalším integrovaným funkcím mohou i přátelé. Pokud například vidí, že vaše kroky neomylně vedou do McDonalda, mohou vás na dálku „potrestat“. Náramek lze totiž aktivovat i pomocí externího senzoru připojeného k aplikaci Pavlok na spárovaných iPhonech a brzy i na telefonech s Androidem.

Podle výrobců je náramek Pavlok, který byl pojmenován podle objevitele podmíněného reflexu Ivana Petroviče Pavlova, bezpečný pro všechny. Lidé, kteří mají potíže se srdcem, těhotné ženy nebo ti, kterým ještě nebylo 18 let, by se ale měli před použitím poradit se svým lékařem.