Zdroj: banka CREDITAS

Kam uložit své peníze, aby vydělávaly?

Jestli zrovna přemýšlíte nad tím, kam uložit svoje peníze, aby vám vydělaly i něco navíc, pak děláte jedině dobře. Způsobů, jak díky úrokům zhodnotit své finance, máte hned několik. Seznamte se se spořicími účty, termínovanými vklady a dluhopisy.

Se zhodnocením peněz na běžném účtu příliš nepočítejte

Jednou z možností je vložit peníze na běžný účet, který slibuje určité zhodnocení. Pravdou ale je, že takových účtů není mnoho a výnos je často tak nízký, že se vám to vzhledem k inflaci a poplatkům u většiny bank vůbec nevyplatí. Dejte raději přednost spořicímu účtu a vybírejte velmi pečlivě, protože konkurence je veliká a během roku 2019 řada bank zvedla úrokovou sazbu.

Banka CREDITAS patří mezi nejštědřejší

Úrok na spořicích účtech bývá kolem 1 %. Zřídkakdy najdete vyšší. Mezi nejštědřejší banky patří v současné době ryze česká Banka CREDITAS, která nabízí zúročení uložených financí ve výši 1,8 %. Výhodou spořicího účtu je pak možnost peníze kdykoli vybrat, a to i po částech. A podle čeho ještě poznáte, že jste si banku vybrali správně? Za účet neplatíte poplatky, založíte jej online a nejste nuceni využívat jiné služby banky, abyste na výhodnou sazbu dosáhli.

Na termínovaném vkladu musíte nechat peníze uležet

Další variantou, kam můžete uložit své peníze, jsou termínované vklady. Oceníte u nich, že procento zúročení je větší než v případě spořicího účtu. A to až do výše 3,1 % roční úrokové sazby. Nevýhoda spočívá v tom, že peníze nemůžete vybrat, kdykoli si vzpomenete. Funguje zde určitá fixace, nejčastěji na 1, 3, 5 nebo 10 let. Podle délky fixace se samozřejmě řídí také výše úroku. V zásadě platí, že čím déle necháte peníze vydělávat, tím vyšší úrok budete mít.

Dluhopisy patří mezi riskantnější, ale úrok je vyšší

Investovat můžete také do dluhopisů. I tady má ale výše úroku svá pravidla. Státní dluhopisy jsou zpravidla bezpečnou investicí, výnosy však nejsou příliš vysoké. Mnohem zajímavější jsou pak korporátní dluhopisy, u nichž dosáhnete na úrok například okolo 6 %. Záleží na tom, o jakého emitenta se jedná. Investice do dluhopisů je riskantnější, než v případě termínovaných vkladů nebo spořicích účtů, o to je zde ale zajímavější výdělek.