Obálka komiksu Wannsee

Obálka komiksu Wannsee Zdroj: Archiv nakladatelství Argo

Po konferenci ve Wannsee neměla zůstat ani stopa, přesto se zápis jednoho z účastníků zachoval.
Autor komiksu Wannsee Fabrice Le Hénanff se narodil roku 1972 v Quimperlé, kde žije dodnes.
Fabrice Le Hénanff vystudoval výtvarné umění na univerzitě v Rennes, pravidelně přispívá svými ilustracemi do bretaňského regionálního deníku Le Télégramme de Brest.
Vila ve Wannsee na předměstí Berlína, 20. ledna 1942. Patnáct vysokých představitelů Třetí říše se zde na popud Reinharda Heydricha sešlo, aby prakticky naplánovalo „konečné řešení židovské otázky“.
Le Hénanffův komiks vychází z dobových dokumentů.
7
Fotogalerie

Jak patnáct mužů naplánovalo hladký průběh nejznámější genocidy v dějinách

Představte si poradu v nějakém velkém koncernu. Kolem velkého stolu pánové středního věku v kvalitních oblecích. Jeden jednání řídí a nastoluje agendu, ostatní mu přizvukují, občas vznesou námitku. Jednání zapisuje stenograf. Nechybí ani přestávka s občerstvením. Venku se snáší sněhové vločky na luxusní limuzíny. Atmosféra je věcná, konstruktivní. Vše jako obvykle. Akorát že toto setkání není jen tak nějaké. Místo: Wannsee. Rok: 1942. Téma: Jak během krátké doby zlikvidovat jedenáct milionů lidí. Židů.

A tohle všechno se doopravdy stalo.

Vydavatelství Argo má ve své produkci kreslených příběhů slušné rozpětí: od dobrodružných fantasy přes pornografii až k moderním grafickým románům seriózní ražby. Ač ve fantasy komiksech nezřídka stříká krev a v komiksu podle markýze de Sade jsme sledovali lidské utrpení téměř na každé stránce, troufám si tvrdit, že žádný z těch titulů nebyl tak otřesný jako tento nevzrušivý záznam jednoho jednání v německé klasicistní vile na okraji Berlína.

Vraždění oděné do eufemismu

Tato konference patnácti říšských exponentů neznamenala žádný přelom v židovském holokaustu, ten začal již před ní. Spíše se chtěl vedoucí setkání Reinhard Heydrich ubezpečit, že všechny zúčastněné složky procesu chápou, o co tady jde. To, o co šlo, bylo tak hrůzostrašné, že i v rámci toho hodinu a půl dlouhého setkání padaly spíše eufemismy jako „evakuace“, „konečné řešení“, „vyčištění celé oblasti“ nebo „vyřešení přirozeným výběrem“. Občas byli ale účastníci nechutně konkrétní: „Emigrace, nebo evakuace, jaký je v tom rozdíl? Kam je budeme evakuovat? Do Polska? Do Ruska?“ – „Mnohem dál... do pekla. Spousta z nich už tam je.“ – „Židi a v pekle?“ – „Teď už ho mají,“ usmívá se Heydrichův chlapecký obličej. „Aktivně jsme se o to postarali!“

Setkání ve Wannsee bylo tajné a neslo se v duchu konspirace. (Pod názvem Konspirace je zfilmovala před časem HBO, u nás byl snímek uveden jako Konference ve Wannsee.) Záznamy o něm byly zničeny, jako ostatně měly být po válce zničeny i koncentrační tábory, ve kterých byli Evropané židovského původu takřka průmyslově zabíjeni poté, co Němci zjistili, že popravování zastřelením po sobě zanechává ve vykonavatelích příliš hluboká traumata. Jeden záznam z Wannsee se ovšem v jednom archivu zachoval – a díky tomu mají historici velmi přesnou představu, jak nacisté vyhlazení židovského obyvatelstva plánovali. A jak byli až na výjimky zbaveni i nějakých morálních pochybností – Židé pro ně v duchu jejich ideologie nebyli plnohodnotnými lidmi, pokud je vůbec za lidi považovali.

Zpřítomněná hrůza je potřebná

I když zhruba víte z dějepisu, co se dělo, zkonkrétnění té hrůzy je stále něčím, co s vámi otřese a možná vám i změní život. Tak funguje třeba film Saulův syn a podobně může fungovat i tento komiks nazvaný prostě Wannsee.

Jeho autorem je Fabrice Le Hénanff, sedmačtyřicetiletý francouzský tvůrce, který má na kontě zatím osm děl, v nichž se zaměřoval na historickou tematiku nebo na životy slavných. Jeho styl je bezchybný, precizní, pro někoho bude působit možná až příliš fotograficky, jako by umělec jen překreslil tužkou a akvarelem staré fotografie, jako by byl šestnáctým účastníkem tohoto setkání a dělal si pilně náčrtky. Jemné tahy a sépiové zabarvení dodává stránkám zdání archiválie, ale zároveň působí temně a tísnivě.

Kéž byste ho nikdy neviděli!

Schůzka proběhne, účastníci se ještě posilní uzeným a ústřicemi a rozjedou se plnit své vyšší poslání. Heydrich ovšem netušil, že již v době tohoto setkání se na něj cvičí v Anglii členové českého komanda parašutistů. Když ostatně čtete tento záznam a vnímáte obsah jeho cynických výroků, poposedáváte na židli a vysloveně se modlíte, aby mu už někdo hodil bombu pod nohy.

Po hlavním příběhu následuje ještě komiksový dodatek, kde se autor věnuje pozdějším osudům účastníků konference. Nechybí ani muž s téměř symbolickým jménem Martin Luther, který zde sloužil jako zapisovač. Jen díky tomu, že se vzepřel rozkazu záznamy zničit, máme nyní tento dokument k dispozici. V roce 1944 byl zatčen za spiknutí proti svému nadřízenému a internován do koncentračního tábora. Zemřel na infarkt krátce po jeho osvobození.

O komiksu Wannsee se dá říct něco podobného jako o filmu Joker – je to výborné dílo, ale vlastně byste byli rádi, kdybyste ho nikdy neviděli.