Luke Pearson - Hilda 4: Hilda a král hory. Obálka komiksu.

Luke Pearson - Hilda 4: Hilda a král hory. Obálka komiksu. Zdroj: Archiv nakladatelství Paseka

Další magické dobrodružství, které ovlivní budoucnost celého města Trolberg. Ve vedlejších rolích vystupují Hildina maminka, liškoloušek Větvík nebo velitel hlídky, která chrání město před trolly.
Přestože je přirovnávána k Muminkům nebo filmům Hajaa Mijazakiho, je Hilda dokonale svá.
Hilda nejprve uchvátila čtenářky a čtenáře komiksů a poté vznikly úspěšný animovaný seriál od Netflixu i samostatná knižní série.
Luke Pearson (1987) je lídrem nové vlny britského komiksu. Jeho série Hilda úspěšně dobývá Evropu, vychází ve dvanácti zemích a přinesla svému tvůrci řadu ocenění včetně Britské komiksové ceny nebo Ceny Maxe a Mořice.
Hilda
5
Fotogalerie

O trollech, válce a mateřské lásce. Komiks pro celou rodinu

Hilda je zpátky. Neposedná a, nebojme se to říct, zlobivá holčička prožívající dobrodružství v krajině obydlené trolly, se vrací po dvou letech, během nichž se toho stalo opravdu hodně. Hilda má úspěšný seriál na Netflixu, i v češtině vyšly dvě beletristické knížky a teď je tu konečně i její čtvrtý komiksový příběh.

Luke Pearson (* 1987) na to kápl. Vytvořil komiks, který se okamžitě stal bestsellerem, protože cílí nejen na děti, ale také na jejich rodiče. Hilda žije sama s maminkou, nejprve kdesi ve vesničce v horách, ale hned po prvním dobrodružství se přestěhují do města Trolberg, které nabízí daleko více možností vyžití a v okolí také mnohem více trollů.

Všechno je kamenné

Ti se za denního světla proměňují v kámen, a jsou tudíž neškodní. Ale v noci… V noci se jejich zraky upírají od trollích táborových ohňů k městu, které chrání vysoké hradby a zvony. Právě zvuk zvonů totiž trollové nesnášejí, jenže zvony nezvony – stejně je to táhne do města. A nikdo neví proč. A o tom je Hilda 4: Hilda a král hory (vyd. Paseka), která bezprostředně navazuje na příběh předchozí, v němž Hilda utekla z domu za dobrodružstvím, což se jí těžce vymstilo.

I s maminkou se ocitla v Kamenném lese, odkud se přes trollí hordy snažily dostat domů. Jenže když se jim to povedlo, cosi se přihodilo – a Hilda je teď v trollím těle v divočině a maminka má doma malé trolle v Hildině lidském těle.

Nebát se velkých témat

Prozrazovat příliš není záhodno, můžeme ale s klidem říci, že nejnovější Hilda – opět ve skvělém překladu Martiny Knápkové – je zatím nejlepší. Kromě zábavného vyprávění o cestě domů je totiž o síle mateřské lásky, což je jedno z velkých témat, na které se komiksy rozhodně nesoustředí tak často. Ale Luke Pearson se nebojí ani trollů, takže se směle pustil i do obtížného tématu. A vyplatilo se.

Bez patosu, ale zároveň více než dojemně popisuje hledání matky nejen u obou zaměněných holčiček, ale zachází dál. Mytologie, kterou postupně čtenářům předkládá, je citlivá a dojemná. Nebojí se vysvětlovat, jak hrozné může být nepochopení mezi dvěma stranami – co na tom, že jsou to v jeho podání trollové a lidi – a jak důležitá je vzájemná komunikace, která osvětlí motivy protivníků.

Nápaditý Luke Pearson

Hilda samozřejmě stojí v samém centru dění, a protože je nejen zlobivá, ale na holčičku svého věku možná až moc chytrá, pochopí jako první, co je všechno v sázce a jak může zabránit konfliktu, který se chystá v závěru knihy naplno propuknout.

Komiksy, knihy i seriál s Hildou jsou jednoznačně zábavou pro celou rodinu. Můžete se obdivovat Pearsonově fantazii, užívat si nejrůznější tvory a tvorečky, kterými zabydlel své příběhy, ale ještě víc musíme ocenit jeho schopnost vytvářet velké příběhy pro malé čtenáře. Navíc ve stále tak trochu podceňovaném médiu, jakým je komiks.

Na ukázky z komiksu se podívejte do galerie: