Video placeholde

4+4 dny v pohybu: Zažijte ten pocit, když tykáte Vietnamci ve večerce. Navštivte představení Můj Hood

Ve dnech 4. až 12. října se uskuteční mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu. Mezi řadou představení a instalací bude k vidění také site specific inscenace Můj Hood, kombinující tanec, pohybové divadlo i nový cirkus. Ústředním tématem díla na pomezí žánrů bude domov, co to znamená cítit se někde doma a „takový ten hezký pocit, když Čech ve večerce tyká Vietnamci“.

Jak název napovídá, inscenace Můj Hood se bude zabývat domovem. Titul snad bude rezonovat s mladší generací, u které je česko-anglický hybrid oblíbeným způsobem jak říct: Tohle je moje čtvrť, můj rajón. Můj Hood ale nebude jen o pocitu domova, ale také o tom, kde je člověk cizí, stejně jako o stereotypech a integraci, reprezentovaných třeba těmi Vietnamci ve večerce. „Hlavním tématem Mého Hoodu je domov, co to znamená cítit se někde doma. Představení se snaží hovořit o stereotypech ve vnímání cizího a otevírá téma hledání identity. Snaží se připomenout, že všichni jsme někdy a někde cizí a zároveň všichni toužíme po přijetí, uznání a integritě ve společnosti.“

Zajímavá bude forma představení. Jednak je postaveno jako site specific, to znamená pro jedno konkrétní místo, v němž se odehraje. V tomto případě budou performerky čerpat z genia loci Desforuského paláce na Florenci. Zároveň se budou diváci pohybovat na hraně klasického a imerzního představení – neboli představení, které počítá s aktivním zapojením diváka (z anglického imerse). A v neposlední řadě umělkyně překonávají hranice žánrů – propojí tanec, činohru, pohybové divadlo i prvky nového cirkusu.

Jako cesta z Nuslí na Háje

Otázka domova a ciziny, přijetí a odcizení je blízká jedné ze dvou performerek Anežce Hessové. Představení také částečně vychází z jejích zážitků z dětství, Hessová se totiž s maminkou krátce po revoluci odstěhovala do Švýcarska. Tam vyrůstala u kočovného divadla Théâtre Les Montreurs d’Images, kde se učila modernímu výrazovému tanci. Studovala ale také klasický indický tanec kathak, a to přímo v Novém Dillí.

Sekundovat jí bude Eva Stará, která nekočovala při divadle ani mezi státy. Zato vystudovala jedinou konzervatoř pro současný tanec v Česku Duncan Centre. Nyní je v magisterském programu katedry nonverbálního divadla na HAMU. Je spoluzakladatelkou uskupení Holektiv, typického propojením tance a akrobatických disciplín.

„Jedna přišla právě teď, druhá je tu odmalička. Jednou se zase vydají na cestu. Určitě. Zatím čekají. A tu cestu hledají k sobě, jak se tak často říká. Což může být docela na dlouho. Asi. Minimálně jako cesta z Nuslí na Háje, když je mezitím pár let ve Švýcarsku. Pár let, pár zkušeností a pár škol oklikou třeba přes Indii,“ říká o obou umělkyních anotace k představení.

Kromě Anežky Hessové a Evy Staré se na tvorbě podílela ještě režisérka a dramaturgyně Lucie Ferenzová, která má za sebou spolupráci s Divadlem na Zábradlí nebo s Divadlem Meet Factory.

Představení Můj Hood v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu se uskuteční pouze ve třech reprízách: 4., 9. a 11. října, pokaždé ve 20 hodin.