Tuto vůbec první fotografii školačky, která tiše sedí před parlamentem, zveřejnil twitterový účet společnosti We don´t have time.

Tuto vůbec první fotografii školačky, která tiše sedí před parlamentem, zveřejnil twitterový účet společnosti We don´t have time. Zdroj: Twitter @WeDontHaveTime0

Tuto vůbec první fotografii školačky, která tiše sedí před parlamentem, zveřejnil twitterový účet společnosti We don´t have time.
Greta Thunbergová s americkým exprezidentem Barackem Obamou
Někdo ji má za "světici" jiný ji nemůže vystát. Mladá Švédka Greta Thunbergová dělí lidi
Aktivistka Greta Thunberg na summitu OSN.
Kanadský premiér Justin Trudeau se setkal s aktivistkou Gretou Thunbergovou.
30
Fotogalerie

Kde se vzala Greta? Jak stoupal věhlas mladé aktivistky odhalují i zmínky ve švédských médiích

Šestnáctiletá dívka s Aspergerovým syndromem je navržena na Nobelovu cenu míru, vystoupila na zasedání OSN, získala řadu ocenění, uznání významných světových osobností a dostala se na titulní strany prestižních časopisů, jako je například Time. Jak se ale o Gretě dozvěděli lidé v jejím rodném Švédsku? Zmapovali a analyzovali jsme pro vás mediální výstupy ve švédských médiích, které ukazují, kdo, kdy a jak informoval o činech švédské aktivistky.

Na přelomu srpna a září 2018 zaplavily svět snímky copaté dívky s nepřítomným výrazem, která každý den usedala před budovou švédského parlamentu, kde protestovala proti tomu, že politici nedostatečně řeší otázku klimatické změny a ochrany životního prostředí. Svůj protest nazvala doslova „školní stávkou za klima“ a hodlala před parlamentem sedět každý den až do parlamentních voleb, celkem tři týdny. A dále potom každý pátek tak dlouho, dokud se politická situace nezmění podle jejích představ.

O školačce, která tiše sedí před parlamentem, jako první referovala na Twitteru společnost We don´t have time, respektive její zakladatel Ingemar Rentzog, mimo jiné velmi činný v oblasti ekologie. Bylo pondělí 20. srpna a Greta právě zahájila svůj protest. Příspěvek se okamžitě začal virálně šířit a už odpoledne přišel se zprávou o protestující Gretě první velký celostátní deník Aftonbladet. 21. srpna už o Gretě psaly všechny velké deníky a servery, vznikaly videoreportáže a zprávu začaly přebírat zahraniční agentury a média. Nebylo to ale poprvé, kdy se jméno Grety Thunbergové objevilo v médiích.

Vystoupit ze stínu slavných rodičů

Gretina matka Malena Ernmanová je slavná operní pěvkyně s mimořádným rozsahem, otec Svante Thunberg herec, producent a manažer. Oba dva se již několik let angažují ve veřejných diskuzích na téma klimatických změn, ale třeba i v otázce uprchlické krize. Malena Ernmanová již dříve často hovořila o své rodinné situaci i o změnách, které její rodinu přinutily ke změně životního stylu tak, aby co nejméně přispívala ke klimatickým změnám. Mezi taková veřejná oznámení například patřilo i to, že na základě rozhodnutí starší dcery Grety přestávají využívat leteckou dopravu nebo jíst maso. Oba rodiče se také začali aktivně zapojovat do veřejných debat ohledně ekologických otázek.

V květnu 2015 Ernmanová poprvé promluvila o zdravotním stavu svých dcer. V rozhovoru pro bulvární deník Expressen vypověděla, jak se její starší dcera Greta po zhlédnutí filmu o klimatických změnách v roce 2014 zhroutila, přestala jíst, věnovat se všemu, co má ráda, a mluvila pouze o ohrožení, o kterém se veřejně nemluví. Malena Ernmanová tehdy oznámila, že dceři byl diagnostikován Aspergerův syndrom a vysokofunkční autismus. Později byla stejná diagnóza stanovena i druhorozené Beatě.

V dubnu 2018 přinesl deník Svenska Dagbladet článek o chystané knize rodiny Ernman/Thunberg, jejímiž spoluautorkami jsou i obě dcery a která popisuje život Maleny Ernmanové, její rodiny, způsobu, jakým bojují s klimatickými změnami, a otázce ochrany životního prostředí se věnuje i na obecné úrovni. Článek nese název „Gretin zdravotní stav stál na začátku našeho boje za klima“ a vedle matky se v něm vyjadřuje i samotná Greta.

Sama za sebe Greta poprvé výrazně promluvila v květnu 2018, kdy se zúčastnila soutěže deníku Svenska Dagbladet o nejlepší komentář či úvahu k otázce klimatu pro mladé čtenáře od 13 do 19 let. Redakce vyzývala ke komentářům ohledně klimatu, návrhům, co můžeme udělat, abychom omezili dopady na životní prostředí, ale i k otázkám na politiky a dospělé čtenáře. Se svým článkem „Víme – a teď s tím něco můžeme udělat“ se Greta umístila na druhém místě, když zapojila všechny náměty. V textu rozebírá své obavy z klimatických změn, ptá se, proč politici lžou, a vyzývá čtenáře k akci, neboť zodpovědnost leží pouze v jejich rukou.

Přístup veřejnosti k dětem je ve Švédsku jiný

Její článek vyvolal jistou vlnu reakcí a mimo jiné zasáhl i ekologického aktivistu Bo Thoréna, který se řadu let snažil v mládeži vyvolat zájem o otázku klimatické změny. Pro švédský rozhlas Thorén uvedl, že po přečtení článku Gretu a další účastníky soutěže kontaktoval s myšlenkou na organizaci školní stávky za klima v období před parlamentními volbami, která se Gretě líbila. Byla však jediná, kdo skutečně začal protestovat.

Samozřejmě je otázkou, do jaké míry za Gretou a jejím vlivem stojí pouze čistá dětská duše toužící po (bezpečné) budoucnosti pro sebe i celou svou generaci a nakolik v pozadí tahají za nitky Gretini rodiče, kteří jsou v různých diskuzích skutečně zběhlí a mimo jiné se účastnili všech zásadních debat ohledně ekologie, které ve Švédsku v posledních letech probíhaly. Není úplně bez zajímavosti, že pouhé čtyři dny po zahájení protestu před švédským parlamentem vyšla ona avizovaná kniha o klimatických změnách a jak jim čelit z pera Maleny Ernmanové a jejích dcer s názvem Scény ze srdce. Vydání bylo samozřejmě doplněno mohutnou PR kampaní včetně článku v celostátním deníku Svenska Dagbladet z 24. srpna 2018, tedy ze dne, kdy se zpráva o copaté aktivistce šířila světovými médii. Gretina matka jakoukoliv souvislost odmítá, dceřino záškoláctví podle svých i dceřiných slov neschvalovala, nicméně rozhodnutí nechala pouze na Gretě, protože chápala, za co a proč bojuje.

Pro pochopení „fenoménu Greta“ je však nutné pomyslet i na situaci ve Švédsku, kde se ekologické otázky skutečně řeší od osmdesátých let. I skutečnost, že lidé naslouchají dětem a mládeži, je poněkud odlišná od zbytku Evropy. Děti se ve Švédsku učí utvářet si vlastní názor a ovládají práci s dostupnými informacemi. Jejich názorům a potřebám je od mala věnována pozornost. Proto je také možné, že školou povinná dívka usedne místo do školní lavice na chodník před parlament a lidé ji budou podporovat, místo aby v první řadě odsoudili rodiče, že nezařídili, aby dítě bylo ve škole a nevymýšlelo si hlouposti.

Můžeme se, stejně jako diskutující v mnoha debatách, dohadovat, zda za onou dívkou s Aspergerem opravdu stojí také mohutná PR a politická lobby, peníze slavných rodičů či cokoliv dalšího. Podle zveřejněných článků to ale skutečně vypadá, že se Greta ve svých dvanácti letech rozhodla bojovat a bojuje stále stejným způsobem a stejnými argumenty – apelem na politiky, aby se začali o problematiku klimatu neprodleně zajímat, aby dnešním dětem dopřáli šťastnou a bezpečnou budoucnost.

Autorka je překladatelkou ze švédštiny.

Fotografie ze života mladé aktivistky Grety Thunbergové si prohlédněte v naší fotogalerii: