Klausovská pravice chce opět k volantu dějin

Klausovská pravice chce opět k volantu dějin Zdroj: ČTK

Bohumil Pečinka: Trikolóra v náručí s Babišem? Klausovská pravice chce opět k volantu dějin

Brněnským pochodem s mažoretkami a orchestrem ohlásilo svůj vstup na scénu nové politické hnutí s názvem Trikolóra. Co jeho jednodenní ustavující sjezd naznačil?

V sále brněnského hotelu Cosmopolitan jsme byli svědky slovních šarvátek s levicovým progresivismem a vytváření dojmu poslední bitvy se západoevropskými levičáky. První místopředsedkyně Majerová-Zahradníková ve svém projevu plném výzev na obranu logu a řádu proti rozkladu a chaosu připomínala Gretu Thunbergovou během jejího vystoupení v OSN, jen jinak ideově přepólovanou.

Nepřeřeknutí

Když se pak člověk snesl z obláčku vysokých hodnot, zažil náraz pragmatismu všedního dne. Jako hlavní koaliční partner zde promluvil místopředseda ANO Petr Vokřál, který řekl, že Česko potřebuje podobnou konzervativní stranu a že vidí budoucí spolupráci tak, že Trikolóra se bude věnovat školství a ekonomice a oni tomu zbytku. Nešlo o freudovské přeřeknutí.

Václav Klaus mladší dlouhodobě v mnoha věcech hlasuje s vládní koalicí a jeho postoje kopírují babišovsko-zemanovský svět. Orientace na budoucí vládní spolupráci s Babišem je tedy dlouhodobá. Podobně jako jeho kooperativní vztah s prezidentem republiky Zemanem. Tyhle – pro potenciální voličskou skupinu nepochopitelné – vztahy nakonec potopí nejen vysoké hodnoty obsažené v programu, ale i stranu jako takovou.

Odvaha postavit se

Neměl pravdu další host sjezdu Trikolóry, německý poslanec za AfD Petr Bystroň, když řekl, že vznik hnutí je – stejně jako německé Alternativy pro Německo – výsledkem odvahy postavit se společenskému mainstreamu.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!