Učitelé nemají co jíst a trpí. Prezident se naopak těší zdraví mladíka.

Učitelé nemají co jíst a trpí. Prezident se naopak těší zdraví mladíka. Zdroj: Profimedia, Twitter Jiřího Ovčáčka

Vážnost učitelského stavu není dána mzdou. Falešná lékařská zpráva o stavu prezidenta baví internet

Evergreenem poslední doby je usedavý pláč učitelů, místy neslyšitelný pro kručení hladu v jejich žaludcích a skřípění zubů zimou během studených nocí pod mosty. Zpětné zrcátko o problému už před měsícem psalo a nebylo by proč se k věci vracet, protože se nic nového nestalo. Včera jsem se ve Zpětném zrcátku zamýšlel nad příčinou prý nedůstojného postavení učitelů a ukládal se k pozdnímu spánku s jistotou, že k věci jsem už řekl vše. Přesto se mi zvedl už tak dost vysoký krevní tlak po přečtení komentáře Julie Hrstkové s názvem „Učitel, mizerně placená profese, na niž těžko být hrdý“ v Hospodářských novinách. Mohl by také znít: „Učitel, mizerně prováděná profese, na niž těžko být hrdý“ To však mé myšlenky přivedlo k textu televizního dokumentárního seriálu a knize Toulky s Ladislavem Smoljakem. V kapitole o Josefu Sukovi je vzpomínka na školu v rodných Křečovicích v roce 1871.

Věnujme trochu pozornosti několika řádkům textu: „…Učitelské povolání nebylo nic ke zbohatnutí, a tak si křečovický učitel přivydělával i krejčovinou. Ve výchově dítek dbal na to, aby se žáci dobře naučili hře na housle a varhany. Před smrtí předal váženou funkci synu Matějovi. A tehdejší povinnosti učitele? Pravidelně musel obcházet usedlíky a vybírat peníze na školu i naturální dávky pro sebe a své kolegy. Musel chodit dům od domu s koledou, zvonit v kostele, hrát při mších na varhany, sepisovat úřední listiny a měl i řadu dalších úkolů. Jan Český (tehdejší místní učitel) zprvu musel učit v pronajaté místnosti a až později si z našetřeného k tomu účelu koupil domek. Když zestárl i jeho syn Matěj, byl přijat pomocník, otec Josefa Suka. Ten při nástupu do funkce učitelského pomocníka obdržel nevelký plat 30 zlatých, jež však musel odevzdávat patronovi za byt a stravu. Na své potřeby si musel vydělávat hraním po hospodách, na pohřbech a svatbách a definitivu získal od eráru až po dvanácti letech. A to se předtím musel řádně oženit s vnučkou dosavadního učitele…“

Vím, že se nepíše rok 1871, ale poznámka o vážnosti funkce učitele, byť musel škemrat o výslužku, stojí za připomínku. Učitelé znovu odmítli hodnocení podle výsledků a odboráři se rozhodli vybojovat stejný plat všem se zvyšováním podle let, hlavně tedy těm, kteří čtyřicet let učili děti lhát. Není to jen soudružka Semelová, jíž to lhaní zůstalo dodnes a která pokud by učila, by také dostala přidáno. Z křečovické školy v roce 1871 by šla žebrotou. Tak přemýšlejme o té důstojnosti – kde začíná, kde končí a kdo může za to, je-li nízká. Stávka, to je prý řešení! A pozná někdo, že je stávka? Možná jen proto, že ti malí mizerové budou prudit doma, ale za současného stavu a přístupu většiny bolševicky smýšlejících učitelů se stávka na vzdělání žáků nijak neodrazí.

A co Plzeň? A co falešné diplomy?

Kde je příčina té nevážnosti učitelského stavu? Nejsou vinni hochštapleři typu Kindla, Teleckého a Tomadžiče, Plzeň, Sládkovičovo a jim podobné školy „plzeňského typu“? Co jejich turboabsolventi – hejtmani, ministři vnitra, primátoři, potomci kmotrů, policejní prezidenti, poslanci, celá ta pakáž na jedné hromadě? Policie zadržela falzifikátory maturit a bakalářských diplomů. Maturita za 25, bakalář 50, magistr 75 tisíc! Budou odsouzeni a kupčíci zbaveni vysvědčení a diplomů? Z Plzně i odjinud zní hlasitý smích. Padělatelé si s falzy dali víc práce než lemplové, líní svá veledíla aspoň slušně padělat.

Po Zpětném zrcátku z 2. září jsem dostal mail od svého dlouholetého kamaráda. Také stojí za to se s obsahem seznámit: „Ahoj Vláďo, píšeš, že v roce 1952 vás bylo na 1. stupni rok co rok 31 žáků. Já jsem chodil do 2. třídy ve školním roce 1959/60, bylo nás 48 žáků a učitelka to zvládla, protože byla profesionálka z 1. republiky. Podotýkám, že to nebyla vícetřídka! V ročníku jsme měli ještě jednu tak naplněnou třídu. Holt tenkrát to byl silný ročník 1952. Jak víš, jsem bývalý kantor. V roce 1983/84 jsem učil ve dvou osmých třídách matematiku a další předměty s 39 a 40 žáky ve třídě. Zvládli jsme vše, dokonce jsem měl v okresním kole matematické olympiády 1., 4., 7. a 10. místo. Takže závěr: učitelé jsou zhýčkaní, věnují se všemu, jen ne škole, za kterou jsou placeni. Potřebovali by tvrdší ruku od vedení školy, a naopak větší pochopení a úctu od rodičů. Jsou to ale všechno spojené nádoby. Kde nabereš úctu od rodičů, když nejsi osobnost. Mohl bych o tom napsat celou knihu. Dobrou noc. Toník“

Vyšetření skončena, vyšetřovna předána k úklidu

Tak něco veselého na konec, když už jsme dnes u samých citací. Pražský hrad se chlubí, až mu kšandy praskají, jak je po té kontrole v Ústřední vojenské nemocnici pan prezident jako sokol. Cukrovka zalezlá v koutě na útěku, prostata 27letého panice o pár let omládla. Lékařská zpráva o stavu Miloše Zemana vydána nebyla, ale jaký je čipera, to jsme všichni viděli. Stačí ho jen zavodnit.

Virtuálním světem sítí ale už létá lékařská zpráva sama. Pravdivá asi jako ta hradní, ale zábavnější. Prostě takový delší bonmot:

Lékařská zpráva

Datum: 24. 9. 2019 16:15

Lékař: prof. MUDr. Miroslav Zavoral, PhDr.

Pacient: Ing. Miloš Zeman, nar. 28. 9. 1944, pojištěn u 111 (VZP), vyšetřen dnešního dne na oddělení interní kliniky ÚVN. Pacient v době vyšetření s drobnými odchylkami orientován v prostoru a čase (domnívá se, že je na návštěvě v Agrokombinátu Slušovice a že je rok 1999).

Na dotazy odpovídá věcně a bez delšího přemýšlení, lékaře ovšem vytrvale oslovuje „Pane Soukupe, tohle jsme si nedomluvili.“

Puls hmatný, dech velice dobře cítitelný (nejspíše kombinace ovocný destilát + nikotin), srdce slyšitelné, avšak lokalizováno o 40 cm níže, než je anatomicky obvyklé.

Na vyžádání předvedena chůze. Chůze pevná a pružná, u pravého z bodygardů viditelné riziko budoucích problémů v oblasti levého kyčelního kloubu.

Lab. vyšetření pozitivní na obsah krve v krevním řečišti, krev je červené barvy a tekutého stavu. Moč odevzdána bez předchozí výzvy. Stolice též.

Závěr: Pacient naplňuje praxí uznávané symptomy projevů životních funkcí a jeho zdravotní stav odpovídá věku a životnímu stylu pacienta.

Vyšetření skončena, vyšetřovna předána k úklidu.     

Vyšetřující lékař

Podpis

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík

Kalkulačku čisté mzdy naleznete zde >>>