Po tragických událostech během 2. světové války se zdál být antisemitismus na ústupu, jeho projevy v posledních letech začínají opět sílit.

Po tragických událostech během 2. světové války se zdál být antisemitismus na ústupu, jeho projevy v posledních letech začínají opět sílit. Zdroj: Rentajew.org

Pronajmi si svého Žida, lákají v Německu. Unikátní projekt bojuje s antisemitismem a předsudky

Židovská komunita sousedního Německa patří k vůbec nejrychleji rostoucí německé menšině. V Německu žije momentálně okolo 100 tisíc Židů, přičemž část z nich se rozhodla účastnit projektu „Pronajmi si Žida“. Pokud si takto Žida najmete, nebude vám ale uklízet nebo vařit. Bude vám vysvětlovat kořeny jejich kultury, zprostředkovávat historii, tradice a náboženství. Projekt, který slaví již pětileté výročí fungování, má zabránit šíření antisemitismu a má pomoci vzájemnému porozumění.

Zhruba padesátka Židů se rozhodla propůjčit projektu, který umožnuje poznat zájemcům židovské tradice a kulturu. Pro účastníky se organizují individuální posezení, která se mohou konat třeba i u někoho doma v obýváku. „Vím, že je ten název provokativní,“ říká jedna z židovských lektorek Mascha Schmerlingová, která se rozhodla projektu účastnit. „Má být provokativní, diskutabilní. Chceme, aby vyvolal dialog, debatu,“ popisuje Schmerlingová pro německou Deutsche Welle. „Dialog je pro boření stereotypů klíčový. Místo toho, že dva lidé budou mluvit o nějakém třetím, budou ti tři mluvit společně,“ dodává.

Projekt nyní slaví pět let od svého spuštění. Jeho cílem bylo zbourat stereotypy a předsudky o Židech. Mnoho Němců si například stále myslí, že Židé nemusejí platit daně, že mají privilegované postavení ve státní správě, že chystají světové spiknutí. To vše je samozřejmě nesmysl.

Antisemitismus se navíc šíří z vícero zdrojů. Vedoucí Evropské akademie Janusze Korczaka Eva Hallerová upozorňuje, že se jedná především o projevy pravicových extremistů. Protiizraelské postoje však zaujímá i extrémní levice, která se k antisemitismu uchyluje skrze podporu Palestinců. „A aby toho nebylo málo, tak tu máme třetí, muslimský antisemitismus,“ dodává Hallerová.

Za poněkud provokativním názvem projektu Rent a Jew se skrývá snaha o porozumění, toleranci a vzájemné poznávání. Setkání Židů a Nežidů se již uskutečnilo více než 700, je o ně tedy zájem. Podle Hallerové plní svůj účel: často tam dochází k fascinující konfrontaci s realitou a někteří poprvé v životě vidí Žida. Už to pro ně potom není ďábel, ale normální člověk.

Židé jsou nedílnou součástí evropské kultury, a přestože po tragickém šoa během 2. světové války se zdál být antisemitismus na ústupu, jeho projevy v posledních letech začínají opět sílit. Na antisemitismus upozorňují nejen samy židovské obce, nýbrž i průzkumy. Jeden z nich, který pochází z ledna letošního roku, přinesl alarmující výsledky: projevy antisemitismu sílí, a to především v západní Evropě. Země, kde se antisemitismus začal opět projevovat, jsou například Francie, Velká Británie, Belgie a právě také Německo.