440 párů černých bot na podpatku jako památník ženám, které v roce 2018 přišly o život rukou svých manželů.

440 párů černých bot na podpatku jako památník ženám, které v roce 2018 přišly o život rukou svých manželů. Zdroj: Yankose.org

Památník zabitým ženám: 440 párů střevíčků „žaluje“ v Turecku ze stěny věžáku

Na alarmující problém, který bývá spíše tutlán a často končí tragicky, upozorňuje svojí novou veřejnou instalací turecký umělec a grafický designer Vahit Tuna. Na zdi budovy společnosti Yanköşe, která se zabývá výrobou kávy a čokolády a poskytuje současným experimentálním umělcům „hřiště“ pro jejich vyjádření, zavěsil 440 párů černých bot na podpatku, které symbolizují počet žen, které v roce 2018 přišly o život rukou svých manželů. Podpatky jsou podle něj kulturním gestem – znakem nezávislosti a vzdoru. Ženy, jimž jejich muži násilím přervali nit života, nebudou mít už nikdy šanci žít nezávislý a naplněný život. Boty jsou symbolické ještě i v jiné rovině. V některých částech Turecka panuje zvyk, že se boty zemřelých vyhazují ven. Turci věří, že toto opatření zmírňuje utrpení mrtvých, a demonstrují tak svůj smutek.

Místní i turisté, kteří procházejí centrem Istanbulu, tuhle „hozenou rukavici“ nebo spíš střevíček mohou jen stěží ignorovat. Na rozdíl od domácího násilí, které je často zametáno pod koberec. Na ploše 260 metrů čtverečních tu boty, které ale ve skutečnosti nepatřily žádné z obětí, beze slov nahlas žalují. „Chtěli jsme, aby to všichni viděli. Proto jsme nechtěli pořádat výstavu v uzavřeném prostoru,“ vysvětloval Vahit Tuna tureckým médiím. „Tento projekt zvyšuje povědomí o vraždách žen jejich vlastními partnery a také tento problém zhmotňuje jako socha nebo pomník,“ dodal umělec. Instalace zůstane všem na očích příštích 6 měsíců.

Domácí násilí, které končí smrtí, je v Turecku bohužel vzestupným trendem. V roce 2017 bylo zabito 409 žen, v roce 2018 pak zmiňovaných 440. Rok 2019 nebude nejspíš o moc lepší, jak se dá už dnes usuzovat podle průběžných statistik. Přibližně 40 % tureckých žen má zkušenost s domácím násilím, které je jedním z nejčastějších důvodů jejich násilných úmrtí.

Vahit Tuna uvedl, že inspirací pro jeho instalaci byl rostoucí počet zpráv o tomto fenoménu na sociálních sítích. Příběhy ale mizely tak rychle, jak rychle se dostávaly do centra pozornosti. Cítil tedy potřebu tuto skutečnost připomenout takovým způsobem, aby nezůstala dlouhodoběji bez povšimnutí.

Podle českých kriminologických statistik tvoří 90 % obětí domácího násilí ženy. Přispívají k němu různé faktory: nízká úroveň respektu vůči ženám, zkušenost násilí v rodině z dětství, nezvládání emocí, stres, frustrace, slabá komunikace či nadužívání drog. Domácí násilí přitom nemusí být směřováno pouze vůči partnerce, postiženými bývají i děti. Podle informací Bílého kruhu bezpečí bylo v České republice za loňský rok dočasně vykázáno z domu 1283 násilníků. Do července letošního roku pak 724 partnerů.