V tomto domě CIA provozovala nevěstinec

V tomto domě CIA provozovala nevěstinec Zdroj: Google maps

Operace půlnoční vyvrcholení: Proč CIA provozovala nevěstinec v San Franciscu?

V rámci snahy o získání převahy nad Sovětským svazem se americké tajné služby snažily po 2. světové válce objevit „sérum pravdy“. O tajném projektu MKUltra, jež toho měl dosáhnout, jsme podrobněji psali v tomto článku. Součástí rozsáhlé ilegální činnosti pak byla právě i bizarní Operace půlnoční vyvrcholení.

Od roku 1955 do roku 1965 sídlili agenti CIA na severní straně Telegraph Hill v San Franciscu. Konkrétní dům, jehož adresa je 225 Chestnut Street, stále stojí. Má krásný výhled na záliv a moderní exteriér. Po tom, co se zde dělo před 55 lety, už není ani stopy.

Nevěstinec měl tehdy na starosti George White, bývalý agent válečné zpravodajské služby OSS. Vyzdobil ho v duchu francouzských podniků. Na stěnách visely obrazy od impresionistických malířů, fotografie tanečnic kankánu a BDSM tematiky.

„Mělo to být nóbl, ale vypadalo to na ho*no,“ uvedl jeden z agentů, který byl častým návštěvníkem nevěstince.

Samotný White byl vybrán, protože měl již své zkušenosti s LSD, tedy s hlavní ingrediencí celé operace. Agent s pověstí tvrdého chlapa podával tuto látku nic netušícím mafiánům v New Yorku a dosáhl tak při výsleších solidních výsledků. Nyní měl zkoumat, jak LSD působí v kombinaci s alkoholem a pohlavním stykem. A zda by tento „koktejl“ nemohl být používán při získávání informací od zahraničních agentů či válečných zajatců.

Celý proces byl poměrně primitivní. Najaté prostitutky přiváděly nic netušící zákazníky do domu, agenti CIA jim do pití přimíchávali LSD a pak je pozorovali během zaplaceného času zpoza dvojitého zrcadla. White tak činil na přenosné toaletě s drinkem martini v ruce. Pozorovatelé brzy přišli na to, že nejvhodnější doba pro extrakci informací nastávala těsně po vyvrcholení platících zákazníků.

Muži předpokládali, že prostitutky okamžitě odejdou. Když jim ale ženy sdělily, že klidně ještě pár hodin zůstanou, stávali se muži emocionálně zranitelnými. V nevěstinci podle agentů panovala velice uvolněná atmosféra. Alkoholu i drog bylo dost pro všechny. Prostitutky měly navíc garanci, že je v případě problémů White dostane z vězení. Operace byla záhy ještě rozšířena a agenti podávali LSD lidem i v restauracích, barech či na pláži. A nezůstalo jen u LSD.

„Když jsme se nějaké drogy báli příliš na to, abychom ji vyzkoušeli na sobě, poslali jsme ji do San Francisca,“ vzpomínal jeden z pracovníků CIA pro San Francisco Chronicle.

Projekt pokračoval zcela nerušeně až do roku 1963, kdy na nevěstinec přišel generální inspektor CIA. Šokován jeho existencí, způsobil v agentuře pořádný rozruch. Nevěstinec v San Franciscu byl ale definitivně zrušen až v roce 1965.

George White při svém vzpomínání dostál pověsti barvitého charakteru: „Dřel jsem na té vinici nadšeně, nechal tam celé srdce. Protože to byla legrace, legrace, legrace. Kde jinde mohl americkej kluk plnej síly lhát, zabíjet, krást, znásilňovat a rabovat se souhlasem těch nejvyšších?“

Projekt půlnoční vyvrcholení nepřinesl žádné konkrétní výsledky a za nelegální činnost v rámci akce nebyl nikdy nikdo potrestán ani přiveden před soud.