Francouzský šéfkuchař Marc Veyrat.

Francouzský šéfkuchař Marc Veyrat. Zdroj: ČTK

Francouzský kuchař se soudí s Michelinem kvůli odebrání hvězdy. Trpím depresemi, tvrdí

Proslulý francouzský šéfkuchař Marc Veyrat přišel letos v lednu o třetí Michelinskou hvězdu, rok poté, co ji získal. S vydavatelem červeného průvodce se hodlá soudit, aby obdržel přesné důvody degradace. Veyrat pochybuje také o kompetencích michelinských inspektorů, kteří si podle něj spletli šafrán s čedarem. První soudní přelíčení má proběhnout v listopadu.

Šéfkuchař slavné restaurace La Maison de Bois v alpském regionu Horní Savojsko přišel v lednu tohoto roku o jednu ze tří michelinských hvězd. S vydavatelem prestižního průvodce Le Guide Michelin se bude soudit, protože závěr komisařů podle něj nebyl řádně opodstatněný. K odebrání hvězdičky podle něj navíc došlo bez jakéhokoliv upozornění. „Šest měsíců trpím depresemi. Jak se opovažujete zahrávat si se zdravím kuchařů?“ vzkázal Veyrat komisařům.

Michelin prý poskytl kuchaři pouze vágní důvody, jako například že šéfkuchař dal do suflé čedar, což se inspekci nelíbilo. „Dal jsem do něj šafrán a ti gentlemani si mysleli, že to byl čedar, protože to bylo žluté. Od začátku s láskou pracuji se savojskými ingrediencemi,“ ohradil se proti rozhodnutí Veyrat. Ten je přesvědčený o silné nekompetenci michelinských komisařů: „Jste podvodníci, kteří jen vyvolávají spory z komerčních důvodů.“ Rozhořčený Veyrat nechápe „jak si mohli dovolit říct, že jsme dali do našeho suflé čedar“. „Urazili tím i náš region, mí zaměstnanci z toho byli šílení. Máme vejce od svých slepic, mléko od vlastních krav, zahradníci sbírají každé ráno čerstvé byliny,“ rozčílil se.

Výrazný kuchař, vždy s černým kloboukem na hlavě a tmavými brýlemi, je odpůrcem nové generace michelinských komisařů, a proto žádá vyřazení své restaurace z červeného průvodce. Vydavatel to však odmítá. „Pokud podnik zůstane otevřený a naši inspektoři jej znovu vyberou, budeme jej nadále doporučovat,“ tvrdí Gwendal Poullennec, mezinárodní ředitel Michelinu.

Podle Michelinu svědčí šéfkuchařova žaloba o tom, že zatím nemá žádné smysluplné obvinění a právník mu jej teprve pomůže zformulovat. „Litujeme, že s námi pan Veyrat komunikuje hrubě. Jeho připomínky ale pečlivě prozkoumáme,“ vyjádřil se.

Kromě La Maison de Bois vlastní Marc Veyart další dvě tříhvězdičkové restaurace.