Aktivistka Greta Thunberg na summitu OSN.

Aktivistka Greta Thunberg na summitu OSN. Zdroj: Reuters

Aktivistka Greta Thunberg na summitu OSN.
Klimatický summit OSN v New Yorku: Aktivistka Greta Thunbergová (23. 9. 2019)
Aktivistka Greta Thunberg na summitu OSN.
Aktivistka Greta Thunberg na summitu OSN.
Aktivistka Greta Thunberg na summitu OSN.
9
Fotogalerie

Kdo jako první zažaluje Gretu? I neadresná kritika je postižitelná, premiér Babiš by mohl vyprávět

Greta Thunbergová je všude. Mladá švédská aktivistka na vás vykoukne, ať si pustíte televizi, rádio nebo si prohlížíte sociální sítě. Paradoxně stále se najdou lidé, kteří říkají, že by se Gretě mělo dávat více prostoru. Vzhledem ke kvalitě Gretina informačního přínosu jde podle mého názoru o nejvíce přeceňovanou veřejnou osobnost dneška. V pondělí se Greta opět globálně zviditelnila, a to přímo v newyorském sídle OSN, kde začal x-tý klimatický summit. A divákům v sále, ale i u monitorů sdělila, že jsou špatní lidé. Pohrozila také, že je „bude sledovat“, a v případě, že selžou, jim to mladá generace nikdy neodpustí. Již se ani neobtěžovala s pozdravem a obvyklým poděkováním za pozvání na summit. A já se ptám – kdy přiletí první žaloba?

Greta v OSN velice zlým a afektovaně povýšeným hlasem pravila: Vzali jste mi moje dětství a sny. Nevím, jak vy, ale já osobně jsem jí nic opravdu nevzal, tudíž se cítím být jejími slovy dotčen. Někdo si teď řekne: No a co má být, pane autore, copak vás tam Greta jmenovala? Vzhledem k aktuální české judikatuře – kauza Babiš a placení demonstranti – bychom ovšem mohli Gretu relevantně zažalovat.

Pro neprávníky připomeňme: Občanka Jana F. podala žalobu na ochranu osobnosti. Vadilo jí, že premiér Andrej Babiš ji a další demonstranty označil jako najaté za peníze. I když paní Jana nebyla politikem konkrétně jmenována, soud uznal, že i při takto obecné nepravdivé kritice mohla být dotčena na svých právech. A soud vyhrála. Obdobně si myslím, že by mohla být zažalována i osoba Greta Thunbergová., která bez jakéhokoliv přímého důkazu obvinila stamiliony dospělých, že jí zničili planetu a sny. Koneckonců je mi záhadou, proč ji některý z amerických advokátů zatím, alespoň co je veřejně známo, za její pomlouvačná a neprokázaně obviňující slova nezažaloval, když je pronesla na území USA.

Dodejme, že její pondělní extempore není v posledních týdnech první. Povšimli jste si, kolik zloby Greta kolem sebe v poslední době šíří a jak stále přidává plyn? Není vám divné, proč ji vlastně všude zvou? Proč se například američtí senátoři zvolení miliony hlasů ve svobodných demokratických volbách nechali pranýřovat nikým nevolenou nezletilou osobou, navíc s cizí státní příslušností? Mimochodem návrh na Nobelovu cenu míru pro Gretu Thunbergovou snad nemůže nikdo myslet vážně. No když se vlastně podíváme na některé její nositele v minulosti…

Autor je právník.

Na projev Grety Thunbergové na summitu v OSN se podívejte zde:

Video placeholde
Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství! • Reuters