Video placeholde

Inspirovala se Greta Thunbergová ve Středozemi? Její proslov začíná stejně jako slavná scéna z Pána prstenů

Přiznám se, že jsem velký fanoušek knih i filmů ze světa J. R. R. Tolkiena. Proto když jsem slyšel projev Grety Thunbergové na summitu OSN, nemohl jsem se ubránit pocitu, že jsem začátek jejího projevu už někde slyšel. A pak mi to došlo. Ta slova jsou téměř identická s tím, jak začíná slavná scéna z filmu Dvě věže, kde Sam motivuje svou řečí Froda k tomu, aby nevzdal své poslání a dál nesl prsten moci k Hoře osudu. Podívejte se na porovnání obou frází ve videu v úvodu článku. Není to ale jediná podobnost obou proslovů.

Tento článek nerozebírá, jakým stylem mladá švédská aktivistka přednesla na půdě OSN projev, o kterém mluví celý svět, ani co konkrétně bylo jeho obsahem. Pokud pomineme vědecká fakta, kterými byla řeč protkána, je celý projev podobný tomu, jak zazněl ve druhém díle Pána prstenů. Hned v úvodu Gréta pronáší „Všechno je špatně. Neměla bych tu být.“ Ve filmu Dvě věže zase Sam říká Frodovi „Všechno je špatně. Správně bychom tu ani být neměli.“

Podívejte se na vybrané pasáže z projevu Grety Thunbergové:

Video placeholde
Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství! • Reuters

Co se týká doslovnosti, podobnost obou projevů tu končí, významově se tu ale dají najít podobné paralely. Oba projevy jsou namířené proti světu, který podle obou řečníků kolabuje. V obou případech jsou hlavními hrdiny malí a bezbranní, kteří na sebe berou tíhu starších a zkušenějších. A celé je to zakončeno tím, že musíme zachránit svět a nikdo jiný to za nás neudělá.

Podívejte se na slavnou scénu z Pána prstenů:

Zas abychom jen nevyjmenovávali společné jmenovatele, je třeba poukázat na to, že zatímco Gretin projev byl bojovný a zastrašující, ten Samův je spíše chlácholivý, motivující a s nadějí, že všechno dobře dopadne. Rozhodně tedy nepodezřívám aktuálně nejznámější bojovnici proti klimatické změně z plagiátorství, ale volba úvodních slov v porovnání s Pánem prstenů působí přinejmenším úsměvně.