Setkání Borise Johnsona a Donalda Trump (24.9.2019)

Setkání Borise Johnsona a Donalda Trump (24.9.2019) Zdroj: Reuters

Sněmovna zahájí kroky k sesazení Trumpa, chystá ústavní žalobu. Prezident akci označil za hon na čarodejnice

Americká Sněmovna reprezentantů zahájí proces přípravy ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Oznámila to dnes šéfka dolní komory parlamentu, demokratka Nancy Pelosiová. Procedura takzvaného impeachmentu může vést k odvolání prezidenta, což ale vzhledem k převaze Trumpových republikánů v Senátu není příliš pravděpodobné. Trump oznámení Pelosiové označil za „hon na čarodějnice“. Krok demokratů přichází několik dní po obviněních vůči Trumpovi v souvislosti s jeho červencovým telefonátem s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Pelosiová mimo jiné uvedla, že Trump „vážně porušil ústavu“ a že „nikdo nesmí stát nad zákonem“. Podle ní Trump svými činy zradil „prezidentskou přísahu, národní bezpečnost i integritu voleb“. Podle médií měl Trump v telefonátu na Zelenského naléhat, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena kvůli podezření z korupce za jeho podnikání na Ukrajině. Biden je synem Joea Bidena, který je favoritem na demokratickou kandidaturu v amerických prezidentských volbách. Ty se konají příští rok.

Hlasy po zahájení ústavních kroků vůči Trumpovi sílí mezi demokraty už několik měsíců. Pelosiová ale dosud zahájení tohoto procesu odmítala s tím, že by byl předem prohraný, protože v horní komoře parlamentu mají většinu Trumpovi republikáni. Podle analytiků by zamítnutí obžaloby v Senátu uškodilo demokratů. To dnes zmínil i Trump, který označil proces impeachmentu za „pozitivní pro něj“. Uvedl, že demokraté v prezidentských volbách příští rok prohrají, pokud pokus o sesazení zahájí.

Proces impeachmentu obvykle začíná v právním výboru Sněmovny reprezentantů, ale může jej také zahájit zvláštní výbor. Seznam bodů obžaloby musí následně schválit prostou většinou Sněmovna reprezentantů a poté se žalobou zabývá Senát, který v tomto případě plní funkci soudu. Řízení v Senátu vede předseda nejvyššího amerického soudu a pro odsouzení se musí vyslovit dvě třetiny přítomných senátorů. Impeachment už demokraté dříve zvažovali v souvislosti s ruskými zásahy do amerických prezidentských voleb v roce 2016.