Eva Kilianová, jediná Češka trvale pracující v kolotoči F1

Eva Kilianová, jediná Češka trvale pracující v kolotoči F1 Zdroj: Instagram/EvaKilianova

Eva Kilianová, jediná Češka trvale pracující v kolotoči F1
Eva Kilianová, jediná Češka trvale pracující v kolotoči F1
Eva Kilianová, jediná Češka trvale pracující v kolotoči F1
Eva Kilianová, jediná Češka trvale pracující v kolotoči F1
Ferrari a závody na letošní italské Grand Prix v Monze:
9
Fotogalerie

Eva Kilianová pracuje pro legendární stáj Ferrari jako jediná Češka ve Formuli 1

Tak, jak provází jméno Eva biblický příběh o zrození lidstva, tak provází Eva Kilianová již deset let většinu akcí slavné stáje Ferrari na závodech Formule 1. Česká kráska, která je původem ze Vsetína, dělá při závodech event koordinátorku, a společně s kolegy zabezpečuje pro hosty (včetně světových celebrit) legendární značky vše možné i nemožné při zastávkách motoristické show od italské Monzy až po americký Austin. Kromě dvou fotografů jiných stájí (Vladimíra Ryse a Jiřího Křenka) je tak jedinou Češkou, která se v kolotoči F1 dnes trvale pohybuje.

„Zajišťujeme pro hosty Ferrari z celého světa prakticky všechno, co s jejich návštěvami na závodech Formule 1 souvisí. Dopravu, ubytování, vstupenky, program. Například až po exkluzivní krátká setkání s jezdci Ferrari, jak se to stalo letos v Monze, kam za našimi hosty přišel do paddocku i vítěz závodu Charles Leclerc, čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel a šéf stáje Mattia Binotto. Mít doslova na dosah takové sportovní hvězdy, se jen tak někomu nepoštěstí,“ popisuje svoji práci Eva Kilianová.

Na jednotlivé podniky Formule 1 přijíždí Eva zhruba pět dní před samotným závodem a od ní i jejich kolegů se očekává, že vše bude fungovat naprosto přesně, stejně tak, jak to vidíme při samotných závodech. Příprava je proto daleko složitější a náročnější, než to pak na místě vypadá. Kromě Austrálie byla na většině míst, kde se F1 v posledních letech jezdí a ročně absolvovala kolem deseti až dvanácti akcí této motoristické show. „Největší koncentrace hostů je v případě Ferrari na Grand Prix v Monaku a v italské Monze, která je považovaná za domácí závod,“ dodává Kilianová.

V minulosti dělala i modelku, studovala také ve Španělsku a z té doby si navykla na neustálou komunikaci s lidmi v cizích jazycích (hovoří anglicky a španělsky), což může dobře uplatnit.

Eva Kilianová přitom není zaměstnankyní Ferrari, ani agentury, která služby při závodech zabezpečuje, ale pracuje pro tabákovou společnost Philip Morris, která je hlavním partnerem červených závodních vozů Ferrari už 45 let a podle odborníků na marketing se jedná ve sportu o vůbec nejdelší sponzorský vztah na globální úrovni. Philip Morris International navíc zůstala jedinou podobnou firmou, která ještě u závodů Formule 1 zůstala, přestože reklama na tabákové výrobky je dávno ve většině světa zakázaná. Partnerství proto probíhá pod jménem Mission Winnow, což je iniciativa, která asociuje zapojení vědy, nových technologií a inovací, jako hnací síly firmy i samotné stáje Ferrari.

„Navíc Ferrari je všemi vnímaný jako trvalý klenot Formule 1, na tom se nic nezměnilo, bez ohledu na to, jak se týmu daří. Zažila jsem v něm osobně Španěla Fernanda Alonsa, který nás všechny bral jako rodinu. Dnes je pak výhodou, že nesmírně zkušený Sebastian Vettel má vedle sebe novou velkou mladou hvězdu, Charlese Leclerca,“ popisuje Eva Kilianova sportovní celebrity, s kterými se na závodech nejvíce potkává.

„Práce pro Ferrari považuji za svůj velký životní úspěch. Fascinuje mě na tom ta neuvěřitelná euforie a emoce, kterou mohu u každého závodu zažít,“ říká Eva Kilianová, která se mezitím stala i maminkou malé Marušky, které bude brzy jeden rok. „Ferrari a krásné dítě, co si víc mohu přát,“ uzavírá jediná Češka, která v současnosti trvale pracuje při velkých cenách Formule 1.