Gang do Polska dodával z Česka ve velkém množství marihuanu.

Gang do Polska dodával z Česka ve velkém množství marihuanu. Zdroj: Profimedia

Policie rozbila česko-polský gang obchodníků s marihuanou. Jeho členům hrozí až 18 let vězení

Čeští a polští policisté rozbili mezinárodní gang, který podle nich do Polska dodával z Česka ve velkém množství marihuanu. Podle policistů mohlo jít až o stovky kilogramů za desítky milionů korun. Kriminalisté na obou stranách hranice zadrželi deset lidí. V Česku to byli čtyři, hrozí jim teď až 18 let vězení. O česko-polské skupině se moravskoslezští policisté dozvěděli díky polským kolegům. Měsíc pak skupinu sledovali.

„Zjistili jsme, že z Polska k nám přijíždí pravidelně skupina lidí. Měli vybudovanou úzkou vazbu na muže z Hodonínska, který pro ně zajišťoval velké množství marihuany,“ uvedl kriminalista Pavel Hanusek. Podle něj muž drogu s dalšími třemi obviněnými částečně sám pěstoval. Ve větší míře ji ale nakupoval od dalších pěstitelů z celé České republiky. Během měsíčního sledování podle kriminalistů do Polska dodali minimálně 50 kilogramů narkotik. „Kilogram marihuany prodávali asi za 72 tisíc korun,“ doplnil s tím, že cena závisela na kvalitě drogy a obsahu psychotropních látek v sušené hmotě. „Předpokládáme, že celkem se jednalo zhruba o stovky kilogramů marihuany,“ dodal.

Kriminalisté na obou stranách hranice vyšetřování mezinárodní organizované skupiny vedli pod krycím jménem Timur. Podezřelé zadrželi 13. září, kdy jeden z Poláků vyrazil na Hodonínsko vyzvednout další zásilku. Předání drogy i peněz se uskutečnilo a přes Ostravu pak Polák zamířil zpět do vlasti. Tam jeho a dalších pět lidí polští kriminalisté zadrželi. Vzápětí začalo zatýkání i v Česku. Podle náměstka moravskoslezského policejního ředitele Radima Wity kriminalisté ve spolupráci se zásahovou jednotkou zadrželi tři muže a ženu ve věku od 40 do 60 let. Při několika domovních prohlídkách pak kriminalisté zajistili několik kilogramů sušené drogy, desítky rostlin, několik automobilů, hotovost 1,3 milionu korun a dva domy v ceně okolo sedmi milionů korun. Auta i domy si obvinění pořídili za peníze z obchodu s narkotiky.

Podle policie nejde o ojedinělý případ, kdy Poláci míří do Česka nakupovat marihuanu. „Ten trend tady je. K nám to mají blízko. Informace o tom máme třeba i z Českého Těšína. Nyní ale mluvíme o organizované skupině, která působila ve více státech a to ty předchozí případy takové nebyly,“ uvedl Wita.