Těmito výhledy na Alpy se kochají hosté lázní Alpentherme

Těmito výhledy na Alpy se kochají hosté lázní Alpentherme Zdroj: Alpentherme Gastein

Interiéry lázní Aphrodite v Rajeckých Teplicích jsou stylizovány do antiky
Slaná koupel ve Wieliczce
Interiéry lázní Aphrodite v Rajeckých Teplicích, orientální pára
Lázně Wieliczka a jejich designový podzemní svět
Spaní v solných komorách hluboko pod zemí
10
Fotogalerie

Do vany k sousedům: Troje báječné lázně nedaleko českých hranic

Přichází podzim, je čas ulevit tělu po náročném cyklistickém, turistickém i pracovním létě. Vyrazte za tímto účelem na prodloužený víkend nebo na týden do jedné z našich sousedních zemí. Do vyhlášených koupelí bezkonkurenční evropské lázeňské metropole Budapešti, do hotelu Gellért nebo do stopramenných lázní Széchenyi, je cesta dlouhá – vy ovšem ušetříte koruny i kilometry, protože zajedete k bratrům Slovákům, do Polska a Salcburska.

Živá voda Bad Hofgasteinu

Lyžařské a wellness centrum Sankt Johann im Pongau v salcburském Gasteinském údolí nejspíš dobře známe ze zimních dovolených v oblasti Ski amadé; leží jen tři a půl hodiny jízdy autem od Českých Budějovic. Možná však nevíte, že kousíček od Sankt Johannu čeká na naše unavená těla 36 000 metrů čtverečních laskavé péče – v lázeňském městysu Bad Hofgastein, v komplexu Alpentherme. Čtyři oddělené vodní světy: rodinný, relaxační, saunový a vyhrazený poze ženám. Finské sauny, páry, chladivá venkovní jezírka s luxusním výhledem na alpské vrcholky, termální bazény…

Doporučuju nevynechat takzvanou gasteinskou kúru, při níž se využívá voda z místního radonem obohaceného pramene, blahodárného pro pacienty s respiračními potížemi, obtížemi s pohybovým aparátem, se slabým imunitním systémem a problematickou pletí. Tato živá voda slibuje „obnovit přirozený rytmus vašeho nervového systému, stimulovat metabolickou činnost a obnovit buňky“. Tady zjistíte víc o cenách procedur včetně těch kosmetických a masážních, případně i o ubytování a o kulinářských orgiích, jimiž je Rakousko vyhlášené.

Rajské Rajecké Teplice

Jen hodinku jízdy od česko-slovenských hranic najdete ráj na zemi, známý všem Čechům díky místní minerálce Rajec. V Rajeckých Teplicích, výborně dostupných i vlakem nebo autobusem, je krásně a lacino (a to i když nevyužijete právě probíhající kampaně slevových agregátorů). Zdejší balneoterapeutické Afroditiny lázně se svými bahenními zábaly a skotskými střiky můžou kvalitou procedur a opulencí antických interiérů i exteriérů směle konkurovat vyhlášeným maďarským lázním. Zřídla tu mají teplotu kolem 38 stupňů Celsia a doporučují se typicky lidem trpícím na choroby nervového ústrojí nebo pohybového aparátu či s různými problémy souvisejícími s přepracováním.

Rajecká dolina s nádhernou přírodou a spoustou turistických, často naučných stezek nabízí procházky lány medvědího česneku cestou na vápencový vrchol Kľak, lesy aktuálně plnými hub i po horských vrcholcích přilehlých Strážovských vrchů a Malé Fatry, takže lázeňskému hostu příjemně vytráví. Žízeň zažene v místních hospodách hurbanovským Zlatým Bažantem, k chuti mu přijde pizza i zmrzlina – výtečná je ta z Gelata v parku, kousek od barevné fasády hotelu Encian, i ta z hotelu Diplomat.

Polská solná katedrála

Krakov i Varšava jsou plné dobrých lázní, přesto si neobvyklé polské balneo užijeme jinde. Solný důl Wieliczka byl v nepřetržitém provozu od 13. až do počátku 21. století, kdy byla z důvodu vysokých nákladů těžba soli ukončena, ovšem už před čtyřiceti lety ho zapsali na Seznam světového dědictví UNESCO. Pod zemí tu funguje lázeňský komplex, jehož hosté mohou těžit z blahodárného solného mikroklimatu. Užijete si aerobní cvičení, masáž nebo kurz správného dýchání v solných komorách 40–135 metrů pod zemí a pak vyražte do přilehlého Krakova.

Pokud tedy ovšem nepřespáváte tady ve Wieliczce, hluboko pod zemí, v jednom ze stylových dřevěných boxíků. Což je údajně jedinečný zážitek, ale klaustrofobikům si raději dovolujeme doporučit blízký hotel Grand Sal, kde se mohou „doléčit“ v sauně nebo vířivce se slanou koupelí.