Video placeholde
Ceny Emmy
Ceny Emmy
Ceny Emmy
Ceny Emmy
Ceny Emmy
14
Fotogalerie

Ocenění i přes kritiku. Hra o trůny vyhrála další dvě ceny Emmy. Uspěla i Potvora a Černobyl

Fantasy seriál Hra o trůny z produkce televize HBO počtvrté získal americkou televizní cenu Emmy v kategorii nejlepší dramatický seriál. Jeho protagonisté si na udílení těchto cen vysloužili potleskl ve stoje a dvě ocenění, nejvíce cen (čtyři) si ale z ceremoniálu v Los Angeles odnesli tvůrci britské komediální série Potvora. Tři z hlavních cen Emmy, včetně ocenění za nejlepší minisérii, získal koprodukční seriál společností HBO a Sky nazvaný Černobyl o havárii stejnojmenné jaderné elektrárny na Ukrajině v roce 1986.

Specifikem slavnostního večera bylo, že se obešel bez hlavního moderátora. Vítěze dvou desítek hlavních kategorií představovaly v noci na dnešek v Los Angeles slavné osobnosti filmu i televize. Hned na úvod zaskočila mnohé přítomné vizualizace hrdiny animovaného seriálu Simpsonovi Homer Simpson.

Prvními oceněnými se stali Alex Borsteinová a Tony Shalhoub, kteří dostali Emmy za nejlepší vedlejší roli v komediálním seriálu za sitcom The Marvelous Mrs. Maisel. Nejlepším hercem ve vedlejší roli v kategorii dramatického seriálu se stal Peter Dinklage za Hru o trůny, která se v letošním ročníku stala celkovým vítězem se 12 Emmy po započtení cen za technické a kreativní kategorie udělované už před týdnem. Druhý v tomto celkovém hodnocení skončil s deseti cenami seriál Černobyl.

Do historie amerických televizních cen, které se poprvé udělovaly v roce 1949, se podle agentury AP zapsal herec a zpěvák Billy Porter, který získal jako první muž otevřeně se hlásící ke své homosexuální orientaci cenu Emmy za nejlepšího herce v dramatickém seriálu. Zlatou sošku ženy s křídly držící atom dostal Porter za seriál Pose o homosexuální a transgenderové komunitě v Americe 80. let minulého století.

"Jako umělci musíme právě my měnit molekulární strukturu srdcí a myslí lidí na této planetě. Prosím, pokračujme v tom, nepřestaňme nikdy říkat pravdu," vyzval v děkovné řeči své kolegy Porter.