Oblast Ski Amadé je v zimě nejnavštěvovanějším místem pro turisty z Česka.

Oblast Ski Amadé je v zimě nejnavštěvovanějším místem pro turisty z Česka. Zdroj: Ski amadé

Oblast Ski Amadé je v zimě nejnavštěvovanějším místem pro turisty z Česka.
Oblast Ski Amadé je v zimě nejnavštěvovanějším místem pro turisty z Česka.
Oblast Ski Amadé je v zimě nejnavštěvovanějším místem pro turisty z Česka.
Oblast Ski Amadé je v zimě nejnavštěvovanějším místem pro turisty z Česka.
Oblast Ski Amadé je v zimě nejnavštěvovanějším místem pro turisty z Česka.
8
Fotogalerie

Ski amadé: Čechy nejnavštěvovanější lyžařská oblast v Rakousku letos nabízí řadu novinek

Rakousko je v zimě už tradiční baštou pro statisíce českých turistů. Vůbec nejnavštěvovanější destinací je pro Čechy oblast Ski Amadé, která se rozkládá ve spolkových zemích Salcbursko a Štýrsko a zahrnuje 5 lyžařských oblastí, ve kterých najdete 25 středisek. Jenže dnešní návštěvníci jsou vybíraví a nestačí jim jen záruka kvalitně upravených sjezdovek a parků či dostatek sněhu. Očekávají také různá vylepšení, novinky a překvapení. Co tedy letos nabídne Ski Amadé?

„Nabízíme jistotu sněhu, protože z našich celkových 760 kilometrů sjezdovek je devadesát procent uměle zasněžovaných a od prosince do dubna si to u nás skutečně užijete. Jen letos jsme investovali kolem 70 milionů eur, pořád vylepšujeme lanovky, zavádíme různé nové atrakce a zvyšujeme bezpečnost provozu. Dovolím si ale tvrdit, že v naší oblasti najdete i nejlepší jídlo a k tomu jsme připravili další novinky na různých lyžařských trasách,“ říká Christoph Eisinger, jednatel Ski Amadé.

„Navíc naše střediska patří i k světové špičce v pořádání různých závodů nejvyšší úrovně, což odráží kvalitu tratí. Například Absolut Park ve Flachau se stal jedním z nejlepších a nejznámějších snowparků v Evropě a je vybavený nejrůznějšími a nejrozmanitějšími překážkami včetně neobvyklé superrampy,“ dodává pak Gerhard Wolfsteiner, jednatel lyžařského regionu Salzburger Sportwelt, který patří také do Ski Amadé.

Spousta novinek ve Ski Amadé

Nové lanovky: Na vrchol Schladminger Planai byla vystavěna nová, desetimístná kabinková lanová dráha se 153 gondolami. Její kapacita je 3800 osob za hodinu. V obcích Mühlbach/Dienten am Hochkönig pak byla po dvou letech dokončena lanová dráha Gabühelbahn. Stará dvousedačková lanová dráha zde bude nahrazena zařízením, které přepraví až 2400 lidí za hodinu. „Již dlouhou dobu patříme k nejmodernějším lyžařským destinacím na světě a snažíme se tento náskok nadále rozvíjet,“ dodává k tomu Christoph Eisinger.

Vylepšená aplikace: Aplikace Ski Amadé Guide App byla za dobu své existence stažena již zhruba 410 000krát. Letos má i novou funkci – Friend Tracker. O co se jedná? Pokud se pomocí aplikace propojíte s rodinou či přáteli, tak v případě, že někdo chce jezdit jinde, nebo se ztratí, můžete na svém mobilu vidět, kde právě je. Už žádné otravné volání na lanovce a diskuse, kdy a kde se opět potkáte. S Friend Tracker dojedete prostě tam, kde se ten druhý právě nachází. V aplikaci ale najdete i nejlepší horské chaty, počasí, můžete se pomocí ní navigovat na jakýkoli bod v lyžařské oblasti, podívat se na webkamery a fronty u lanovek (pokud nějaké jsou), najít tipy na pamětihodnosti v okolí a pomocí fotorealistických 3D map se s jakýmkoli střediskem seznámit předem. Samozřejmě si pomocí aplikace můžete koupit i skipas.

400 wifi míst zdarma: V oblasti je zdarma k dispozici nejenom aplikace Ski amadé Guide, ale je zde také 400 wifi přístupových bodů, které jsou rovněž zdarma. Aplikace je pro Android ke stažení v Google Play Store a pro iOS v Apple Store.

Gurmánské orgie: Ski Amadé je proslavená výborným jídlem, u jehož přípravy se využívají regionální suroviny. Pod názvem „Taste Ski amadé“ například najdete i 26 certifikovaných horských chat (Ski und Weingenusshütten), které nabízejí rakouská vína a regionální pokrmy té nejvyšší kvality. Oblast také zavedla 14 kulinárních lyžařských tras, na kterých můžete vyzkoušet nejrůznější jídla a pití. Jedna z tras se zaměřuje na použití místních bylinek, další je takzvaně sladká, na jiné se vaří podle receptů ze Štýrska.

Skákejte i za peníze: Velmi úspěšná byla v minulých letech ve Ski Amadé akce Cash4Tricks. Bude připravený takzvaný Sammelpass. Bude to tour s devíti zastávkami, kde bude moci každý předvést své triky a skoky ve snowparku. Dva profesionální porotci to budou hodnotit a za dobrý trik si lze vydělat pět eur. A jak říká jeden z porotců Josh Absenger, na odměnu má šanci každý, aby to pro mladé lidi byla inspirace a odměna za odvahu.

Cena skipasu: Ski Amadé Skipass platí ve všech pěti regionech oblasti a na všech sjezdovkách. V hlavní sezoně stojí pro dospělého návštěvníka na šest dní 275,50 eur, pro mládež 206,50 a pro děti 138 eur. To není až tak velký rozdíl od špičkových českých středisek, ale nabídka je v Rakousku daleko rozsáhlejší.

Nekonečná nabídka: Ve Ski Amadé je celkem 760 kilometrů sjezdovek, 270 vleků a lanovek i 260 horských chat a restaurací. Celkem je to 5 regionů s 25 známými lyžařskými areály. V regionu Salzburger Sportwelt jsou střediska Flachau, Wagrain, St. Johann/Alpendorf, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Kleinarl, Eben, Filzmoos a Goldegg. V proslaveném Schladming-Dachstein najdete Schladming (Planai), Rohrmoos (Hochwurzen), Pichl (Reiteralm), Ramsau am Dachstein, Haus im Ennstal (Hauser Kaibling), Forstau (Fageralm), Gröbming (Stoderzinken) a Pruggern (Galsterbergalm). V Gasteinu pak střediska Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein a Sportgastein. V regionu Hochkönig jsou areály Maria Alm, Dienten a Mühlbach. A konečně v Grossarltalu střediska Grossarl a Hüttschlag.

Informace:Stránka resortu je také v češtině a najdete na ní přehledně vše, co budete k návštěvě potřebovat.