Video placeholde

Prezident Zeman: Abolice v kauze Čapí hnízdo by se týkala i Babišovy rodiny. Věřím, že je premiér nevinný

Miloš Zeman znovu potvrdil, že je do kauzy Čapí hnízdo připraven zasáhnout abolicí. „Samozřejmě by se týkala celé rodiny, protože by bylo nesmyslné dát abolici Andreji Babišovi a nedat ji těm rodinným příslušníkům,“ řekl prezident v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. „Já bych si přál, aby byl Babiš nevinen, a věřím, že je nevinen,“ řekl také. Zeman se vyjádřil i k výroku opozičního europoslance Polčáka a nepřímo ho označil za hyenu.

„Já bych citoval hejtmana Jiřího Čunka, který naprosto přesně řekl, že toto je vzkaz prezidenta nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, aby nepodléhal politickým tlakům. To znamená tlakům ať už davů na náměstí, nebo opozičních politiků,“ uvedl Zeman a dodal: „Tlak z mé strany by to byl tehdy, kdyby to nebylo podloženo dvěma rozhodnutími státních zástupců, která vedla k zastavení trestního stíhání, a toto rozhodnutí nabylo právní moci. Víte, já si myslím, že Andrej Babiš je schopný premiér a že nemá smysl ho v případě takzvaného justičního ping pongu, to znamená, kdyby se to vrátilo na začátek, zbytečně zatěžovat tím, co už jednou prožil.“

S nápadem udělit premiérovi abolici, pokud by to bylo třeba, a nepustit tak Babiše k soudu, prezident překvapil. V prezidentském duelu s Jiřím Drahošem v lednu 2018 totiž na dotaz moderátorky Světlany Witowské odpovídal Zeman jinak. „Proboha, v žádném případě ne, protože o sám se musí očistit... Já jsem nikomu abolici za pět let svého prezidentování neudělil a nezměním tento názor, protože bych se tím naprosto zesměšnil,“ říkal tehdy v předvolebním duelu ČT Zeman.

Ke svému obratu Zeman nyní podotkl: „Strašný rozdíl je v tom, že abolice, kterou uděluje prezident, aniž by předtím vyslechl názor státních zástupců, ho zesměšní. A já jsem sám na TV Barrandov řekl, že bych to pokládal za svévolné jednání. Na druhé straně, je-li k dispozici velmi obšírná zpráva pana státního zástupce Šarocha schválená jeho nadřízeným panem státním zástupcem Erazímem, tak je z čeho vycházet, to je naprosto odlišná situace.“

Polčákův výrok dokazuje, že je to zpolitizovaný případ

Za nápad s abolicí to Zeman schytal z řady stran. Europoslanec Stanislav Polčák (za STAN) však reagoval obzvlášť tvrdě. „Doufám, že nejvyšší státní zástupce rozhodne o zrušení usnesení městského státního zastupitelství až v samém závěru lhůty. Můžeme si jen přát, že souboj Zeman vs. Zeman do té doby rozhodne příroda,“ vzkázal Polčák.

Prezident chápe jeho sdělení jednoznačně. „Tak samozřejmě, že to myslel, že si přeje moji smrt, ale protože není příliš zajímavý, tak já bych se jenom vrátil k první části jeho názoru – a to je, že Pavel Zeman zruší ono rozhodnutí Šarocha a Erazíma těsně před uplynutím lhůty, kdy teda já už zřejmě budu podle jeho názoru mrtvý. Toto je, protože Polčák je opoziční poslanec, europoslanec, jasný důkaz zpolitizování celého tohoto případu,“ reagoval nyní Zeman. „Víte, mezi lidmi pobíhají i hyeny a musíme se smířit s tím, že život není park, že život je džungle a že v té dungli se občas nějaká hyena objeví,“ dodal Zeman.

Co Dalšího řekl Miloš Zeman o abolici pro Babiše čtěte na Blesk.cz >>>