Internet nahradí vysoké školy

Internet nahradí vysoké školy Zdroj: Profimedia

Na internetu je podle výzkumů závislá až polovina mladých lidí. Spotřeba alkoholu a cigaret u nich naopak klesá

Některé studie uvádějí, že na internetu je závislá až polovina teenagerů. Na sociálních sítích jsou závislí i dospělí. Uvádí to Česká koalice proti tabáku, která provozuje bezplatnou Národní linku pro odvykání. Novou společenskou hrozbou se podle odborníků stávají netolismus, tedy potřeba neustálého připojení k internetu, a závislost na hraní her. U teenagerů naopak výrazně poklesl zájem o alkohol a cigarety.

Zájem o alkohol u teenagerů klesl od roku 2011 o více než třetinu, o cigarety téměř o polovinu. Mladí se už tolik neschází v hospodách, ale podle odborníků raději hrají online hry nebo po nocích chatují s kamarády. Podle průzkumů jsou Češi sedmými největšími hráči online her, ve věku 16 až 24 let si někdy zahrají skoro tři čtvrtiny mužů a téměř 60 procent žen.

„Některé studie uvádí, že polovina mladých lidí je na internetu závislá, přitom jiné studie odhadují míru závislosti pod deset procent populace. Závislost na sociálních sítích se však týká také dospělých, o kterých se v této souvislosti příliš nemluví, což je škoda,“ uvedl Lukáš Kohoutek, prezident České koalice proti tabáku. Herní porucha byla loni na podzim Světovou zdravotnickou organizací (WHO) zařazená na seznam duševních onemocnění.

„Technologie prostupují osobní i pracovní život, je důležité včas rozlišit hranici, co je ještě běžné používání internetu a kdy už člověk propadá netolismu,“ uvedla adiktoložka linky Kristýna Fišerová. Podobně jako u gamblingu se na linku podle ní obrací příbuzní až poté, co odhalí finanční problémy či dluhy.

Netolismus je podle odborníků nutkavá potřeba stálého připojení k internetu a jeho chorobné používání, kteří činí psychické, sociální a pracovní obtíže. Lidé zapínají počítač bez jasného cíle a neustále sledují mobil, zda nepřehlédli zprávu nebo upozornění od aplikace. Většinu volného času tráví prohlížením statusů na sociálních sítích. Může to vést ke ztrátě kontroly nad denním režimem, poruchám spánku, snížené pozornosti a soustředění a k zeslabenému mentálnímu výkonu. Pozornost rodičů byl měla vyvolat zejména ztráta zájmu o aktivity off-line a odcizení vrstevníkům a kamarádům. Nemožnost trávit čas na internetu nebo mobilu může vést k hádkám a záchvatům vzteku.

V Česku podle údajů NetMonitoru z roku 2018 používá internet 7,77 milionu lidí starších deseti let a podle průzkumu agentury STEN/MARK se na sociální sítě denně nebo alespoň několikrát týdně přihlásí 90 procent respondentů. Průměrný čas strávený na sociálních sítích během dne byl loni 149 minut a každoročně se zvyšuje.

Podmořské kabely: Jak data přeplavala Atlantik >>>