Video placeholde

Jsem se sebou spokojená, baví mě, jak vypadám, kritikům se směji. Bez dopingu nemám šanci, říká kulturistka

Nejúspěšnější česká kulturistka Věra Mikulcová bojovala v dětství s obezitou. Po operaci kolene, v osmnácti letech, vážila 92 kg a bylo jí lékaři doporučeno zhubnout.  92 kg váží i dnes, ale s úsměvem říká, že složení těch nynějších kilogramů je podstatě jiné.

Věra Mikulcová trénuje i desetkrát týdně. Je držitelkou dvou světových rekordů. Sklízí jeden úspěch za druhým. Vyhrává v zahraničních soutěžích, kde se prosazuje v mezinárodní konkurenci. Po nedávném úspěchu v Kanadě se nominovala na prestižní soutěž v americkém Phoenixu – Wings of Strength Rising World Championships. Účast však musela z finančních důvodů odmítnout. Není fotbalista, není hokejista, sponzoři se do ženské kulturistiky zkrátka nehrnou. Věra to vnímá jako nespravedlnost o to větší, že vidí, jak je její zázemí nesrovnatelné s tím, jaké mají její zahraniční soupeřky.

Společně se svojí přítelkyní Janou vlastní posilovnu v Jihlavě, kde pracuje také jako trenérka. Dveře jsou tam dle jejích slov otevřeny pro každého.

Otevřeně v rozhovoru přiznává, že má zkušenosti se zakázanými látkami. Bez dopingu prostě nemáte v dnešním kulturistickém světě šanci. Alespoň tak to Věra Mikulcová vidí.

Je si vědoma toho, že svým vzhledem nemusí vyhovovat každému a v diskuzích se často dočítá urážky na svoji osobu. Negativní reakce ale dle jejích slov přicházejí pouze od lidí, kteří píší anonymně na internetu. Osobně jí nikdo zatím nic nevyčetl. A to ji svým způsobem mrzí. Protože by ráda vysvětlila z očí do očí lidem, že ona sama je se sebou spokojená. Má se ráda, dělá to, co miluje, má stabilní dlouhodobý vztah a nic jí v životě nechybí. Proto se projevům nenávisti a posměškům v komentářích často jen směje.   

Jak probíhala její první návštěva v posilovně? Co dělají kulturisté v důchodu? Je jako lesba v kulturistickém světě výjimkou? Kde nakupuje oblečení? Jaká je její strava? A kolik dní vydrží necvičit?