Video placeholde

Zeman je pro Čínu vlezdoprdelka, smáli se mu, je nedůstojný, říká Etzler a popisuje brutální praktiky Pekingu

Skoro 8 let v Číně, 26 let mimo Českou republiku. Tomáš Etzler, bývalý zpravodaj České televize a spolupracovník CNN, zná asijskou velmoc jako málokdo. Byl odposloucháván, sledován a vyslýchán, tamní režim podle něj nenávidí svobodu slova a zároveň si neváží vazalů, a proto si teď neváží ani Česka. Čína je nesmírně nebezpečná a chce se infiltrovat do celého světa, zdůrazňuje Etzler. Život tam a praktiky režimu popisuje detailně a roli prezidenta Zemana hodnotí nesmlouvavě.

Prezident se nechová jako důstojná hlava státu, jezdí do Číny jako emisar PPF, bije se za zájmy českých podnikatelských skupin, ne státu, tvrdí Tomáš Etzler a svá tvrzení dokládá argumenty a zkušenostmi přímo z Číny. Může jít o peníze i manipulace lidí z jeho okolí, zlehčené psychickým stavem prezidenta. V Pekingu ho přitom vážně neberou. Etzler vyzdvihuje pražského primátora Hřiba, který má jako jediný páteř. Jen tak jde prý s Čínou jednat.

Reportér detailně popisuje, jak těžká a nebezpečná je práce novinářů v Číně. Odposlouchávaný byl i na místech, kde to vůbec nečekal, třeba při jedné narychlo smluvené návštěvě restaurace. Mluví o tlaku tajné policie a režimu na jeho spolupracovníky, o vyhrožování rodinám. Čínský režim podle něj provozuje de facto organizovaný zločin. Ať už v rámci obchodu s orgány, nebo při obírání lidí o pozemky.

Podle Tomáše Etzlera chtějí všichni mladí Číňané, které poznal, ze země odejít. Běžní lidé často vědí, co všechno je špatně, ale zároveň s tím nemůžou nic dělat. Etzler popisuje, jak těžký je jejich život, jak velká chudoba panuje v regionech a jak těžko se dýchá v neustále znečištěném Pekingu.

V rámci rozhovoru Tomáš Etzler zmiňuje nárůst počtu pracovníků Home creditu v Číně. Divákům se omlouvá, neuvedl správné číslo. Z 8,5 tisíce vzrostl na bezmála 60 tisíc, ne 150 tisíc.

Jak může novinář vydržet víc než 7 let v Číně a jak se to na něm podepíše? Skončil některý ze spolupracovníků Tomáše Etzlera ve vězení? Jak si vysvětluje chování prezidenta Zemana směrem k Číně a jakými argumenty svá tvrzení podpírá? Za čí zájmy Zeman kope? A v čem je Čína teď tak nebezpečná?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>