Ani kouření elektronických cigaret není zcela bez rizika

Ani kouření elektronických cigaret není zcela bez rizika Zdroj: Reuters

E-cigarety v Indii úplně končí. Klasické cigarety ale žádný zákaz nepostihl

Tažení proti e-cigaretám pokračuje: V Indii vyhlásili jejich úplný zákaz. Země zakázala jejich prodej, dovoz, vývoz, výrobu, skladování i reklamu propagující elektronické cigarety. Používání těchto produktů zakázáno není. Za případné první porušení zákona je stanovena pokuta ve výši odpovídající 30 tisícům korunám a hrozí až roční vězení. Při opakování prohřešku se pokuta zvyšuje v přepočtu na 160 tisíc korun a pobyt ve vězení se prodlužuje na tři roky.Tradiční cigarety, konzumované spalováním tabáku, jejichž škodlivost prokázala celá řada výzkumů a studií, v Indii nezakázali a nezdá se, že by něco takového bylo v plánu.

Indické ministerstvo zdravotnictví a péče o rodinu zdůvodnilo tento krok následovně: „Rozhodnutí zakázat elektronické cigarety pomůže chránit obyvatelstvo, zejména mládež a děti, před rizikem závislosti. Tyto výrobky jsou obvykle uváděny na trh jako bezpečnější alternativy k běžným cigaretám, ale toto tvrzení je nepravdivé.“

Zákaz kritizovala indická nezisková organizace Association of Vapers India, která obhajuje bezpečnější alternativy tabáku v zemi. V prohlášení pro tisk označila středu za „černý den“ pro kuřáky v Indii a obvinila vládu z podpory monopolu na klasické cigarety.

Více se dozvíte v článku na webu VTM.zive.cz >>>