Postava Černého Petra vyvolává v Nizozemí dlouhá léta kontroverze.

Postava Černého Petra vyvolává v Nizozemí dlouhá léta kontroverze. Zdroj: ČTK

Postava Černého Petra vyvolává v Nizozemí dlouhá léta kontroverze
Protesty kvůli nizozemské vánoční postavě Černého Petra. Jedni lidé zobrazení podporují, podle jiných je rasistická.
Postava Černého Petra vyvolává v Nizozemí dlouhá léta kontroverze.
Postava Černého Petra vyvolává v Nizozemí dlouhá léta kontroverze.
Postava Černého Petra vyvolává v Nizozemí dlouhá léta kontroverze.
15
Fotogalerie

Nizozemsko zakáže Černého Petra, je prý projevem rasismu. Jaké další tradice ještě aktivisté zlikvidují?

Aktivisté slaví v Nizozemsku vítězství. Po jejich několikaletých protestech se Holanďané při oficiálních mikulášských oslavách, které jsou v zemi 5. prosince tradičním státním svátkem, budou muset obejít bez začerněné tváře Zwarte Pieta (Černého Petra), který je podle folklórních zvyků společníkem svatého Mikuláše. Jeho černá tvář je prý projevem rasismu a má být spojována s otroctvím. Mnoho Holanďanů přitom nadále hájí tradičního Černého Petra a tvrdí, že jeho tvář je začerněná pouze kvůli sazím z mnoha komínů, kterými musí 5. prosince proletět, aby přinesl dětem dárky.

Nasvědčují tomu i průzkumy. V roce 2013 až 89 procent obyvatel považovalo černou tvář známé postavy za zcela přijatelnou, i když v roce 2017 kleslo toto číslo na 68 procent. Tradic se chtějí držet především starší lidé, více než polovina mladých lidí ve věku 18 až 25 let si myslí, že by se vzhled postavy měl změnit.

Po vášnivých protestech aktivistů, při kterých docházelo i k násilnostem, byly proto v posledních letech v průvodech postupně změněny tváře, které mají podle oponentů rysy rasových stereotypů. Mizely z těchto důvodů husté černé kudrnaté vlasy, nafouklé červené rty a velké zlaté náušnice. V budoucnu už nemá být tvář Černého Petra černá, ale pouze nějak pomalovaná. Postava Zwarte Pieta se přitom v nizozemském folklóru objevuje už od roku 1850 a byla vždy velmi populární. Aktivisté ale tvrdí, že je to rasistický zvyk pocházející z dob nizozemské koloniální éry.

„Dnes je krásný, historický den. Je to vítězství pro všechny, kteří usilují o inkluzivní přehlídku, která potěší všechny děti. Chceme, aby tato tradice pokračovala tisíce let, ale aby byla přizpůsobena době,“ komentoval nový zákaz Jerry Afriyie z organizace „Kick Out Zwarte Piet“, která vede kampaň proti Zwarte Pietovi už od roku 2008.

Postava Černého Petra je považována za rasistickou především u černošských obyvatel Nizozemska a o tomto problému hovoří i kontroverzní dokument afroamerického filmaře Rogera Rosse Williamse „Is this Dutch holiday character rasist?“ z roku 2015. Aktivisté chtějí ve svých snahách o „zrušení“ Černého Petra pokračovat dál, protože podle nich se zatím jedná pouze o zákaz na oficiálních akcích, ale postava se má objevovat dál na jiných menších setkáních po celém Nizozemsku.