Čapí hnízdo - ilustrační kresba

Čapí hnízdo - ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Aféra Čapí hnízdo nekončí!

Vysvětlení státního zastupitelství zhoršilo důvěru ve státní orgány. Nedává přesvědčivé argumenty, na něž se čekalo, nýbrž zmnožuje pochybnosti. Místo jasných argumentů nabízí nepřesvědčivou právnickou filipiku.

I kdo není právník, definovat podvod umí. Když někdo uvede jiného v omyl tím, že mu lže, zatají mu důležité informace, narafičí důmyslný trik, aby druhého oklamal a vytahal z něj peníze, které by jinak nedostal, dopustí se podvodu. Babiš by padesát miliónů nedostal, kdyby se těchto kroků nedopustil. Ale dostal je, ačkoliv věděl, jakým postupem na ně získal nárok. Je jedno, jak to kdo interpretuje. Státní zastupitelství vysvětlilo veřejnosti, že o podvod nešlo. Ale nepovedlo se to. Na veřejnost vyskakují závažné námitky proti rozhodnutí státních zástupců.

Ostrůvek v impériu

Čapí hnízdo bylo prý malý podnik. Formálně možná, skrytě byl součástí Babišova majetkového impéria. Babiš vytvořil z kousku impéria ostrůvek, jenž pobral dotaci a vrátil se s ní do impéria. Tomu my neprávníci říkáme uvádění druhého v omyl za účelem vylákání peněz. Jak to vysvětlují státní zástupci, může si každý přečíst.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!