Lahev, která rodině zachránila život

Lahev, která rodině zachránila život Zdroj: Curtis Whitson

Rodinná oslava u vodopádu se zvrtla. Život jim zachránil až vzkaz v lahvi

 „Jsme uvízlí u vodopádu, prosím, pošlete pomoc.“ Takový vzkaz našli dva turisté v outdoorové láhvi plovoucí po řece kalifornského státního parku Pfeiffer Big Sur. Křiklavě zelenou láhev, na které bylo vyryto „POMOC“ i se zprávou načmáranou na barové účtence v ní, odevzdali v nejbližším kempu policistům. Ti pak v soutěsce nad dvanáctimetrovým vodopádem objevili tříčlennou rodinu.

Scéna jako z napínavého thrilleru, čtyřiačtyřicetiletý Curtis Whitson, zkušený turista, který se na expedice do přírody vydává až dvacetkrát ročně, se se svým třináctiletým synem a přítelkyní rozhodl oslavovat Den otců expedicí k řece Arroyo Seco. Skupina, která řeku sjížděla na nafukovacích pneumatikách, plánovala nebezpečný úsek kolem vodopádu slanit. Když ale na místo dorazila, zjistila, že sestup je příliš nebezpečný. Rozvodněná řeka jí mezitím znemožnila návrat.

Rodina se nejdřív snažila přilákat pozornost jiných turistů křikem. Láhev se vzkazem poslali až jako zoufalý poslední pokus. Inspirováni filmem Trosečník na deku vyskládali z kamenů veliký nápis „SOS“, který na noc nasvítili čelovkou, a rozhodli se čekat. Předpokládali totiž, že je rodina a přátelé budou pohřešovat až za několik dnů. Když se chvíli po půlnoci z výšky nad nimi ozvalo „tady letecká pátrací a záchranná služba, našli jsme vás“, nemohli uvěřit svým uším. „Byl to ten nejlepší pocit na světě,“ komentoval osudový moment Curtis Whitson.

„Měli opravdu neuvěřitelné štěstí,“ shrnul celý příběh pilot záchranné helikoptéry Joe Kingman. Ten také podotkl, že za svou třiadvacetiletou kariéru o ničem podobném nikdy neslyšel. Záchranný tým rodinu ze soutěsky vyzvedl další den ráno.