Video placeholde

Ivan Havel: Václav by nebyl šťastný, lidi se od bolševismu nezměnili, stejná práva všech jsou vada demokracie

Havlismus, havloid, z urážek si dělám legraci, říká Ivan Miloš Havel, vědec, spisovatel a bratr bývalého prezidenta Václava Havla. Pozornosti spojené s jeho jménem se snaží spíš vyhýbat, během komunismu byl pod tlakem nejdřív kvůli svému původu a pak kvůli disidentské činnosti bratra. O emigraci neuvažoval a toho, že na radu Václava nepodepsal Chartu 77, nelituje. Na dnešek se dívá kriticky. Povaha lidí se podle něj po 40 letech bolševismu zatím nezměnila a na demokracii vidí vadu.

Demokracie je příliš demokratická, každý má stejná práva, říká Ivan Havel. Lidé, kteří chtějí k volbám, by podle něj měli projít nějakou zkouškou, která by ukázala, že mají o budoucnost poctivý zájem. Češi totiž nepřemýšlí a volí tak, jak se to dozvěděli v hospodě, neberou to dost vážně. Ivan Havel míní, že jeho bratr by z dneška nebyl šťastný, i když by se mu líbily velké demonstrace. I on ale prý nebyl spokojený s tím, jak ho prezidentství omezovalo. Miloš Zeman si podle Ivana Havla už jen dělá z lidí srandu.

Ivan Havel v rozhovoru vzpomíná na ústrky, které zažil za komunismu. Popisuje pořádání bytových seminářů, kde se střetávali disidenti třeba s lidmi z vysokých škol, a taky ústrky ze strany režimu a StB. Emigrovat ale nikdy nechtěl, hlavně kvůli rodině a českým kořenům. Jeho strýc Miloš, filmový producent a úspěšný podnikatel, kterému se povedl útěk za hranice, mu navíc v tomto směru nakonec byl odstrašujícím příkladem. Nevyčítá nic estébákům ani dalším lidem, viníka vidí v celém bolševickém systému.

 

Zmiňuje taky automobilovou nehodu, kterou přežil jen díky velkému štěstí. Mluví o katarzi a zázraku. Auto skončilo na střeše a on prý měl během jeho letu jistotu, že se mu nic nestane. Začal se pak víc zajímat o obory, které se věnují překračování hranice klasické vědy, jdou mimo hlavní proud a jsou trochu divnější.

Jak Ivan Havel vzpomíná na zakládání Občanského fóra a porevoluční dobu? V čem nebylo to, v co tehdy věřili, naplněno? V čem je elitista a proč není důležité, kolik lidí někoho ve volbách zvolí? A jak vlastně žije dnes?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>