Ředitel CIA Richard Helms nechal zničit veškerou dokumentaci k projektu MKUltra

Ředitel CIA Richard Helms nechal zničit veškerou dokumentaci k projektu MKUltra Zdroj: Profimedia.cz

Konspirační teorie realitou: Projekt MKUltra a vládní pokusy na lidech

O experimentech CIA s cílem ovládnout lidskou mysl nevěděl ani prezident a málem se je podařilo navždy utajit. Projekt MKUltra probíhal od roku 1953 do roku 1964. Samotný ředitel CIA ale nechal zničit veškeré záznamy, které se projektu týkaly. Tedy až na část, která byla omylem špatně zaevidována. V roce 1977 bylo těchto 20 tisíc dokumentů odtajněno. A americká vláda, jež dlouhodobě odmítala, že by CIA prováděla pokusy na občanech, musela přiznat opak.

Podávání LSD nic netušícím obětem, pokusy s hypnózou, sexuální zneužívání. To vše se dělo pod záštitou projektu MKUltra, jehož původním cílem mělo být získání vojenské převahy nad Sovětským svazem. A to skrze výrobu jakéhosi „séra pravdy“, které chtěli Američané následně použít při výslechu sovětských špionů a válečných zajatců. Žádné sérum ale samozřejmě neobjevili. Rozhodli se proto alespoň studovat účinky, jež na mysl lidí měly tehdy dostupné drogy.

„Porozumění téhle oblasti tajné chemické a biologické války nám umožnila chápat potencionální schopnosti nepřítele a díky tomu jsme se mohli bránit těm, kteří by nemuseli být v používání těchto technik ani zdaleka tak zdrženliví, jako jsme my,“ uvedl jeden z obhajovatelů projektu při senátním slyšení v roce 1977.

Ve volném překladu říkali všichni zastánci projektu MKUltra to samé. Tedy že pokud mají sérum pravdy ti zlí, tak my, ti dobří, bychom ho měli mít také. Tato myšlenka ale stála na předpokladu, že Sověti dělali stejné výzkumy, což se nikdy nepotvrdilo. A že CIA jsou „těmi dobrými“, což se dle dochovaných dokumentů rovněž nepotvrdilo.

Drogy, alkohol a hypnóza

Z důvodu lepšího utajení byly pokusy prováděny napříč celými Spojenými státy. Většina experimentů pak spočívala v podávání nelegálních látek lidským subjektům a následném pozorování. Výzkumníci často volili kombinaci drog s opačnými účinky, například barbiturátů a amfetaminů. Nebo zkoumali vliv LSD na člověka již pod vlivem alkoholu. Do pokusů zapojovali i hypnózu pro vyvolání strachu a následně jednodušší získávání informací. Samozřejmostí byla senzorická deprivace či elektrošoky.

Součástí objevených dokumentů byl i seznam účinků, kterých měly požadované látky dosahovat. Ten odhaluje, že CIA hledala substance, které uměly zdiskreditovat člověka na veřejnosti, urychlovaly proces stárnutí, způsobovaly dočasné či trvalé poškození mozku, vyvolávaly amnézii, paralyzovaly nohy či celé tělo, zhoršily sluch a zrak, eskalovaly nástup těžkých nemocí, ovlivňovaly nevratně osobnost, snižovaly pracovní výkonnost větších skupin lidí a tak dále.

Požadavků bylo mnoho a přesný rozsah experimentů, jež se odehrály od roku 1953 do roku 1964, se kvůli zničení většiny důkazních materiálů nikdy nedozvíme. To, co ale zdokumentováno je, naznačuje, že pokusy CIA byly skutečně ohavné. Výzkumy probíhaly převážně na vysokých školách, ve věznicích, nemocnicích a v léčebnách pro duševně choré. Přičemž mnoho studentů se do výzkumů přihlásilo dobrovolně a dostali řádně zaplaceno. Drogově závislé pak k pokusům lákal příslib další dávky jimi preferované drogy. Přístup k pokusům na nevyléčitelně nemocných pacientech si CIA kupovala skrze dané nemocnice.

Pokusní králíci z okraje společnosti

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!