Termální lázně Rudas

Termální lázně Rudas Zdroj: archiv lázní Rudas

Lázně Rudas v Budapešti
Lázně Rudas v Budapešti
Termální lázně Rudas
Termální lázně Rudas
Termální lázně Rudas
10
Fotogalerie

Lázně v Budapešti ruší pánský den. Kvůli „nezřízenému“ sexu

Kuriozní problém v posledních týdnech řeší vedení budapešťských lázní Rudas. Zřejmě zruší pátek jako „mužský den“, kdy mají do lázní přístup jen muži a nemusí nosit plavky. Důvodem má být častý nekontrolovatelný sex mezi návštěvníky. Jako protiopatření chtějí lázně zavést povinné nošení plavek po většinu dne, zároveň v pátek umožní vstup i ženám.

„Naše rozhodnutí bere ohled jednak na zájem turistů, zároveň jde ale o prevenci nekontrolovatelného sexu. Bohužel ani posílená bezpečnostní služba nemohla těmto pohoršujícím scénám zabránit,“ uvedli představitelé lázní pro média.

Proti změnám už vznikla internetová petice. Podle jejích autorů půjde o „ohrožení tradiční lázeňské kultury.“ Další (méně frekventované) dny v týdnu sice zůstanou vyhrazené mužům, pátek je však nově mužský jen dopoledne, po zbytek dne je otevřený i ženám. Po obědě chodí také více turistů, které vyhrazení lázní pro muže často odrazovalo. Zprávu přinesl maďarský server Index.hu.

Protestujícím vadí právě den, kdy nové pravidlo platí. „Na konci pracovního týdne spousta mužů využívala lázně k setkávání a uvolnění. Teď, když vedení lázní podlehne ‚plavkovému turismu,‘ utrpí lázeňská kultura těžké škody,“ píšou v prohlášení.

Lázně Rudas ležící přímo u břehu Dunaje patří v Budapešti mezi nejpopulárnější a jsou rozdělené do více částí. Wellness část včetně vířivky na terase je po celý týden otevřená pro všechny. Stará turecká část, vzácná památka na doby osmanské okupace, funguje každý den v jiném režimu. Úterý je ženský den, pondělí, středa a čtvrtek jsou mužské. Víkendy a po nové úpravě i pátky jsou smíšené, tím pádem s povinnými plavkami.

V Maďarsku podobný bizarní problém neřeší poprvé. Už v roce 2004 odhalila reportáž televize TV2 podobné pravidelné orgie v lázních Király fürdő. Ty na pár let mužské dny úplně zrušily, po propadu návštěvnosti je však zavedly zpátky.