Pražský hrad - ilustrační snímek

Pražský hrad - ilustrační snímek Zdroj: Blesk.cz

Po aféře kojení matky v katedrále svatého Víta bude nově ochranka chrámu ozbrojena střelnými zbraněmi

Incident, který se odehrál minulý týden na schodech katedrály svatého Víta, kdy matka kojící své dvouleté dítě ohrožovala kojením nejen ostatní návštěvníky, ale i majestátnost budovy, takže byla ochrankou vykázána, hýbe celou společností.

Celý incident otřásl nejen křesťanskou veřejností, ale měl i dopad na samotného člena ochranky, který se zcela neozbrojen zasadil o to, aby dotyčná odešla. Mnozí ho označují za hrdinu. Jiní naopak tvrdí, že zbytečně riskoval a že hrdinů jsou plné hřbitovy. Podle nich měl raději počkat na příjezd posil.

„Stalo se to děsně rychle. Nebyl čas přemýšlet. Lidé s křikem utíkali, lehali si na zem. Někteří se vrhali z ochozů ve snaze zachránit si holý život. Bylo potřeba zasáhnout neprodleně. Dotyčná z levého prsu přímo na schodech kojila svou dceru a nikdo nemohl tušit, jestli nevytáhne i druhé prso. Vzpomněl jsem si na svůj výcvik a pohotově konal. Až zpětně si uvědomuji, jak jsem riskoval. Dneska jsem tu už nemusel být, ale to mi tehdy nedošlo. Jako ochranka katedrály mám své povinnosti nejen vůči katedrále samotné, ale i vůči návštěvníkům. Okamžitě jsem k útočníci přistoupil a z prostor katedrály vykázal. Nejsem hrdina. Jen jsem dělal svou práci,“ podotkl skromně pan Karel (v zájmu jeho bezpečí jsme mu změnili jméno), člen ochranky, který zachoval duchapřítomnost a situaci zvládl.

V návaznosti na tento incident svolal křesťanský koncil mimořádné zasedání, kde se projednávala možnost posílit ochranku nejen katedrály svatého Víta, ale vesměs všech křesťanských svatostánků.

„Tento incident nám otevřel oči. Dnešní svět je velmi drsné místo, kde se může stát cokoliv. Lidé jsou různí a nikdo neví, kdy nějakému nebožákovi takzvaně rupne v bedně a začne kojit v kostele. Z toho důvodu jsme rozhodli o posílení ochranky a hlavně o zavedení povinnosti ochranky nosit střelné zbraně. Je to v zájmu nás všech,“ vysvětlil arcibiskup Matouš, který má v římsko-katolické církvi na starost bezpečnost a ochranu objektů.

Od tohoto týdne tak například katedrála svatého Víta ztrojnásobila počet členů ochranky. Navíc každý z nich prošel krátkou instruktáží na zacházení se střelnou zbraní, která jim byla na náklady církve pořízena.

„Prostě zase zavedeme desátky,“ odvětil arcibiskup Matouš, kde vezme církev finance na zaplacení nových lidí i zbraní.

Zatímco návštěvníci katedrál i kostelů si mohou oddychnout, neboť budou opět v bezpečí, jsou tu i tací, kteří s novinkou nesouhlasí.

„Když ženská vytáhne prso, aby kojila dítě, je to nádhera. Moc rád se na to dívám. Je to příjemný pohled. Kam teď budu chodit očumovat prsa, když ne do kostela?“ strachuje se pan Antonín Korouhev, který tráví šmírováním žen svůj volný čas.

Přístup církve rovněž rozhněval kojící matky z uskupení Kojící džihád, které kojením bojují proti útlaku patriarchátu.

„Neskutečné. Kde máme kojit své děti? Tohle je opět krok zpět, ale my to tak nenecháme. Naše členky hodlají plošně vnikat do kostelů i chrámů, kde budou pokoutně kojit všechny děti v dosahu. Takhle to rozhodně nenecháme,“ rozčilovala se paní Magda, členka uskupení Kojící džihád, která zrovna kojila svého dvanáctiletého syna.

Vypadá to, že kojící matky ještě neřekly poslední slovo a čeká nás kojící válka.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečnosí ale je jmenování Věry Jourové místopředsedkyní EK.