Věra Jourová - ilustrační snímek

Věra Jourová - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Jourová bude místopředsedkyní EK pro hodnoty EU a transparentnost. Je to absurdní, tvrdí opozice

Česká eurokomisařka Věra Jourová získala post místopředsedkyně Evropské komise (EK). V novém týmu Ursuly von der Leyenové bude mít na starosti dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost. Oznámila to dnes budoucí předsedkyně EK na tiskové konferenci v Bruselu.

Komise bude mít osm místopředsedů, mezi nimiž bude i dosavadní místopředseda Maroš Šefčovič ze Slovenska, který se bude starat o vztahy mezi unijními institucemi. Nejdůležitější posty výkonných místopředsedů obsadí Nizozemec Frans Timmermans, Dánka Margrethe Vestagerová a Lotyš Valdis Dombrovskis.

Ve vrcholném orgánu unijní exekutivy von der Leyenové bude 14 mužů a 13 žen, což je o čtyři více než v dosavadní EK Jeana-Clauda Junckera. Osm komisařů včetně Jourové a Šefčoviče působí i v jím vedené komisi.

Von der Leyenová zdůraznila, že se při sestavování komise snažila nejen o vyvážený počet mužů a žen, ale i o regionální rovnováhu. Celkem čtyři místopředsednická křesla proto obsadí politici z postkomunistických zemí, mezi nimiž je kromě Dombrovskise, Jourové a Šefčoviče i Chorvatka Dubravka Šuicaová, jejíž náplní bude demokracie a demografie.

Místopředsedou bude i Španěl Josep Borrell, který bude novým šéfem unijní diplomacie. Osmé místopředsednické křeslo připadne někdejšímu mluvčímu komise, Řekovi Margaritisi Schinasovi, který se bude starat o ochranu evropského způsobu života.

Pro Českou republiku je velký úspěch, že má poprvé významný post místopředsedy Evropské komise (EK), napsal ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Je to vyznamenání pro Česko a ve spojení s portfoliem i ohromná důvěra, uvedl. Eurokomisařka Věra Jourová bude mít v novém týmu šéfky EK Ursuly von der Leyenové na starosti dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost.

"Bylo mou prioritou získat takto vlivný vysoký post pro Českou republiku. Jedná se o prestižní pozici s vysokým vlivem v Bruselu, důležitý a koncepční post," uvedl Babiš. Předseda vlády to považuje za ocenění pro Česko i Jourovou. Zároveň kvitoval, že střední Evropa bude mít ve vedení EK dva zástupce. Kromě Jourové bude místopředsedou také slovenský eurokomisař Maroš Šefčovič. Dříve předseda vlády hovořil jako o cíli pro ČR o ekonomickém portfoliu. Zmínil se například o vnitřním trhu či mezinárodním obchodu.

Nové portfolio české eurokomisařky Věry Jourové v Evropské komisi (EK) nemá žádný reálný vliv, uvedl v dnešním tiskovém prohlášení předseda ODS Petr Fiala. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle něj obelhal veřejnost, když říkal, že se vyjednávání vyvíjejí dobře. Jourová získala post místopředsedkyně EK a v novém týmu Ursuly von der Leyenové bude mít na starosti dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost.

Podle předsedy STAN Víta Rakušana je absurdní, že takové portfolio připadne zemi, jejíž premiér je obviněn mimo jiné z toho, že hodnoty EU nedodržuje. Předseda KSČM Vojtěch Filip rozhodnutí označil za krok proti zájmům ČR.

Fiala uvedl, že Jourová dostala za úkol dohlížet na neposlušné země visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). "Její nové portfolio nemá žádný reálný vliv a předseda vlády obelhal veřejnost, když říkal, že vyjednávání se vyvíjejí dobře. Jde o výraznou porážku autority předsedy vlády, který je hlavním politickým vyjednavačem v zásadních politických otázkách v Evropské unii," poznamenal šéf ODS. Česko podle něj nedosáhlo při obsazování orgánů EU žádné vítězství ani remízu. "Jsem obsazením tohoto postu nepříjemně překvapen a považuji to pro ČR za nešťastné," dodal Fiala.

"Je docela absurdní, že na dodržování hodnot EU a transparentnosti bude dohlížet země, jejíž premiér je obviněn mimo jiné z toho, že hodnoty EU nedodržuje. Možná je to takové drobné, docela vtipné popíchnutí českého premiéra. Ale co to určitě není? Silné ekonomické portfolio. Reálně se ukazuje, jak slabý je Andrej Babiš i na mezinárodním poli," napsal ČTK Rakušan.