Boeing 777 aerolinek British Airways na letišti Heathrow - ilustrační snímek

Boeing 777 aerolinek British Airways na letišti Heathrow - ilustrační snímek Zdroj: Kenneth Iwelumo - Creative Commons

Piloti British Airways zahájili stávku, zrušeno je na 1700 letů

Kolem 1700 letů musela zrušit letecká společnost British Airways kvůli dvoudenní stávce za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, do níž dnes vstoupili její piloti. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC. Podle odborového svazu BALPA piloti plánují uspořádat další stávku 27. září. Ráno už byl zrušen i jeden spoj s Prahou.

Média uvádějí, že British Airways za běžných okolností uskuteční asi 800 letů denně, a přepraví tak zhruba 145.000 lidí. Podle odborů každý den stávky přijde společnost na asi 40 milionů liber (téměř 1,2 miliardy korun). Do stávky se zapojilo na 4000 pilotů. Je to první taková protestní akce v této britské letecké společnosti.

Z pražského letiště byl dnes už zrušen let British Airways do Londýna v 06:45. O případném zrušení dalších dnešních letů do britské metropole společnost zatím neinformovala, uvádí letiště.

Představitelé BALPA vedení British Airways vyčítá, že narušilo důvěru v leteckou společnost úspornými kroky a snížením dobrého jména firmy. Na druhé straně šéf aerolinek Alex Cruz tvrdí, že investice do společnosti nikdy nebyly tak velké jako nyní.

Obě strany přitom říkají, že chtějí pokračovat ve vyjednávání, žádné datum pro další kolo ale zatím stanoveno nebylo. "Je čas vrátit se k jednacímu stolu a dát dohromady seriózní nabídku, která tento spor ukončí," řekl podle BBC generální tajemník BALPA Brian Strutton.

Nicméně zároveň obvinil British Airways, že veřejně mluví o přání dál jednat, "soukromě ale říkají, že vyjednávat nebudou". Poznamenal přitom, že ačkoli se hlavní spor vede o mzdy, velká nespokojenost se týká i směřování letecké společnosti.