Piráti Jakub Michálek, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík.

Piráti Jakub Michálek, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík. Zdroj: Profimedia.cz

Michal Půr: Monumentální paradox – Piráti se chtějí postavit Bruselu s Kaczynským po boku

Že bude s příchodem prvních evropských poslanců za českou Pirátskou stranu o zábavu postaráno, bylo jisté předem. Jejich aktuální prohlášení, že Česko propáslo šanci žalovat Evropskou unii kvůli směrnici o autorském právu na internetu a mělo by se připojit k Polsku, ovšem překonává i divoké představy.

Na začátek si připomeňme, že směrnice má zajistit lepší a moderní ochranu autorských děl pro hudebníky, spisovatele či novináře, kteří přichází o peníze kvůli bezohlednému chování technologických gigantů Google a Facebook. Pirátům na tom dlouhodobě vadí například to, že se pro technologické firmy zavádí povinnost, aby stáhly kradený obsah ze svých webů. U strany, jejíž původní obsah byl postavený prakticky jen na legalizaci krádeží na internetu, to nijak nepřekvapí. Překvapivé naopak je, že se pirátský europoslanec Mikuláš Peksa a jeho kolegové chtějí připojit právě k Polsku. Za žalobou totiž stojí tamní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczynského, kterou můžeme z přehnané starosti o bezbřehý liberalismus obvinit jen těžko.

PiS byla od počátku tvrdě proti přijetí směrnice a její postoje prakticky kopírovaly postoje amerických technologických firem. Je známo, že Kaczynského vláda a administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa k sobě mají hodně blízko. Trump sice občas na Google či Facebook zaútočí, ale na diplomatickém poli jejich byznysové zájmy chrání a je tedy logicky proti směrnici. Zapadá do toho i skutečnost, že před nedávnem vyjádřil nesouhlas s chystaným zavedením digitální daně v Česku, která dopadne právě na Facebook a Google. Podle mých informací se tak stalo prostřednictvím osobního dopisu premiérovi Babišovi.

Celý komentář Michala Půra si přečtěte na webu Info.cz >>>