Karolína Peake, Emma Smetana a Petra Svoboda řekly přechylování NE.

Karolína Peake, Emma Smetana a Petra Svoboda řekly přechylování NE. Zdroj: Archiv Blesku

Přípona -ová u ženských příjmení končí. Nejsme majetkem mužů, říká bojovnice proti přechylování Blanka Novotný

Ženy v boji za svou emancipaci udělaly další významný krok. Po staletích, kdy jejich přechýlená příjmení naznačovala, že jsou majetky svých mužů či otců (například Novák – Nováková, což do jisté míry naznačuje, že dotyčná žena je Novákova), se nyní i po pocitové stránce ženy osamostatňují.

„Já jsem tomu skutečně ráda. Byl to boj, ale podařilo se. Ženy historicky neměly na růžích ustláno. Od pradávna žily vždy ve stínu mužů. Bez přehánění lze říci, že ženy byly lidmi druhé kategorie. Jejich životní úděl byl rodit děti a starat se o muže. To se poslední dobou mění a já jsem ráda, že nyní jsme zase o ten pověstný krůček dál,“ usmívala se Blanka Novotný, jedna z hlavní iniciátorek zrušení přechylování. Z vítězství byla natolik nadšená, až se jí orosil knírek.

„Ty tlaky tu byly už dlouho. Já jsem to pozoroval se zájmem a musím říci, že ženám v tomto ohledu fandím. Osobně jsem tento návrh podpořil a jsem rád, že prošel parlamentem. Je to můj další úspěch a věřím, že mnohým ženám vlije krev do žil,“ usmíval se premiér Andrej Babiš, který vždy rád podpoří něco, co mu přihraje nové voliče.

Pomůže nová antiemancipační daň

Jak bude konec přechylování vypadat v praxi? „Zákon přechylování nezakazuje, leč zdůrazňuje jeho nevhodnost. Současné ženy, které jsou se svým přechýleným příjmením spokojeny, si ho budou moci i nadále nechat takové, jaké je. Budou však platit novou antiemancipační daň ve výši dvou procent z měsíčního příjmu. Snažíme se tak ženy motivovat, aby dělaly to, co jim řekneme, že je pro ně a pro celé ženské pokolení nejlepší,“ upřesňuje Blanka Novotný.

Nově narozené děti ženského pohlaví ponesou samozřejmě příjmení bez přechýlení. Rovněž se ženy nebudou vdávat, nýbrž mužit. To slovo vdávat je pro ženy stejně toxické jako přechylování, neboť naznačuje, že byly manželovi dány jako jeho majetek. Označení manželka zůstává, pouze se na svatbě omuží.

Zákon platí od nového roku, od prvního ledna mohou ženy zajít na matriky a změnit si svá příjmení. To až do konce února. Pokud žena nestihne změnu příjmení do konce února a podá oficiální odklad, tento může být maximálně po dobu půl roku. Po uplynutí této lhůty bude muset žena, která své příjmení nezměnila, platit antiemancipační dan, která se jí vyměří zpětně od začátku roku 2020,“ vysvětluje Blanka Novotný,  jak to bude všechno probíhat.

Zatímco feministky a emancipované ženy slaví, staromilní a zpátečničtí muži jen nevěřícně kroutí hlavami. „To nemají nic lepšího na práci než řešit takové kraviny?“ povzdechnul si pan Antonín Komárek. „Příští léto se budeme s přítelkyní brát a nejenže budeme muset předělat svatební oznámení, ale až budeme to nové rozesílat, bude to vypadat blbě. Považte. Moje snoubenka se jmenuje Vlasta Nováková, takže až budeme rozesílat oznámení, že Antonín Komárek a Vlasta Novák vstoupí do manželství, bude to vypadat, že se berou dva buzeranti,“ zamáčkl pan Komárek slzu.

Na přání mužů se však nebere zřetel. Heterosexuální bílý muž nikoho nezajímá. Ženy konečně dosáhly dalšího velkého vítězství a my jim to přejeme.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Konec přechylování ještě nenastal, ale možná se blíží, protože podle některých mluví Češi sexisticky.