Lesy

Lesy Zdroj: Pixabay

Lesy
Lesy
Lesy
Podzim v Kunratickém lese
Kunratický les
9
Fotogalerie

Přijďte zachránit české lesy: Zhruba za měsíc vypukne největší sázení v historii. Lesy ČR prosí o pomoc

V sobotu 19. října vypukne na dvanácti místech ve všech krajích republiky největší akce svého druhu v historii státního podniku Lesy ČR. Celostátní akce „Den za obnovu lesa“ má pomoci znovuzrodit lesy postižené kůrovcovou kalamitou. „Už tím, že zasadíte třeba jedinou sazeničku, vyjádříte svou podporu a zájem o obnovu lesů v České republice,“ vzkazuje Josef Vojáček, generální ředitel Lesů České republiky.

Pokud vám není lhostejné, v jakém životním prostředí budou vyrůstat příští generace, přijďte přiložit ruku k dílu a zasadit kousek budoucího lesa. Nepůjde ale o ponurou smrkovou monokulturu. „Je třeba se připravit na to, že lesy, které dnes sázíme, budou za třicet, padesát let hodně jiné než ty, na jaké jsme byli zvyklí v minulosti a které dnes napříč republikou hynou. Tím, že v takové dosud nevídané míře sázíme nový les, tvoříme úplně novou krajinu. Sázíme lesy, které porostou do 22. století,“ vysvětluje generální ředitel Lesů ČR. Nové lesy budou smíšené z několika desítek původních druhů českých dřevin, přizpůsobené měnícímu se klimatu. Vracíme se ke kořenům.

Jiná alternativa než nový les prakticky neexistuje. Kalamitu je ale možné vnímat i jako příležitost pro vytvoření nové krajiny, která znovu přetrvá generace. Lesy budou věkově i druhově bohatší, mnohem lépe zadrží vodu, vytvoří stín, pročistí vzduch, ochladí krajinu a budou schopné odolávat škůdcům i čím dál tím extrémnějším povětrnostním vlivům.

Máme z čeho vybírat. Nové lesy bude tvořit více než padesátka původních domácích dřevin. Plochy budou osázeny tak, aby byly navzájem promíchané podle konkrétních půdních, vlhkostních a světelných podmínek. Každý druh má totiž jinou dynamiku růstu i požadavky. Za několik desítek let budou naše děti chodit rozpouštět svůj stres a vracet se samy k sobě do pestrého lesa o více patrech.

V prosvětlených místech se postupně přirozenými nálety obnoví keřové a bylinné spodní patro z bezu, maliníku, ostružiníku, jeřábu či hlohu. To poskytne úkryt a potravu drobným živočichům, hmyzu a broukům, zajistí tolik potřebné mikroklima pro kořeny vyšších stromů, pomůže zpomalit vysychání lesní půdy a zadržet dešťovou vodu co nejdéle v lesním porostu.

Lidé 19. října vysadí pod vedením lesníků a studentů lesnictví tisíce dřevin, uklidí vytěžené plochy a postaví oplocenky, které sazenice ochrání před zvěří. Nářadí bude k dispozici. Účastníky čekají autogramiády známých osobností, ukázky lesní techniky i práce v lese, lesní pedagogika a půjčovny kol.

Dorazí i zástupci místních samospráv, sportovci a osobnosti kulturního a společenského života. Lesy ČR do akce zapojí všechny své tradiční partnery, Klub českých turistů, Svaz lyžařů, Junák, dobrovolné hasiče, ale i Český svaz ochránců přírody nebo Český olympijský výbor a další.

Akce s podtitulem „Den, který nás spojí“ se koná 19. října od 10 do 16 hodin za každého počasí. Podrobnosti a přesné lokality, kde se bude sázet, najdete na webu zde.

Lesy v České republice vlastní z 57,5 % stát, z 19,2 % fyzické osoby, 17,1 % patří obcím, 3,1 % právnickým osobám, 2 % církvím a 1,1 % lesním družstvům. Zhruba 16 % stromů v českých lesích je stoletých a starších. Lesy obhospodařované člověkem tvoří z poloviny smrky, ze 16 % borovice, z 8 % buk, ze 7 % dub. 4 % připadají na modříny. Habry, jasany, javory a břízy zabírají společně zbylých 7 % lesů. Přirozený les, do kterého člověk nezasahuje, vypadá úplně jinak. Smrk je v něm zastoupen jen z 11 %, dominuje buk se 40 %. Jedlím patří 20 %, dubu pak 19,5 %. Borovice pouhá 3,4 % a kvarteto habr, jasan, javor, bříza 3,7 %. Takových lesů ale zbylo na území České republiky už jen 1 %. (Údaje Národního zemědělského muzea z roku 2015)