Zdroj: PRIMÁTOR a.s.

2
Fotogalerie

Pivovar PRIMÁTOR se Stoutem potvrdil loňský úspěch na World Beer Awards

V Londýně se 7. srpna udělovaly ceny World Beer Awards, určené pro nejlepší piva světa. Náchodský Pivovar PRIMÁTOR si odtud přivezl zlato. Pivovar uspěl stejně jako v loňském roce se svrchně kvašeným pivem PRIMÁTOR Stout. Londýnského finále prestižní soutěže se zúčastnilo na 3500 piv z celého světa.

„Každá obhajoba je složitá. Vyhrát můžete, ale vyhrát podruhé za sebou ve stejné kategorii to znamená, že vítězství nebyla náhoda. Navíc my na náhody v Náchodě nevěříme,“ okomentoval po návratu z Velké Británie úspěch Petr Kaluža, ředitel a sládek náchodského pivovaru.

World Beer Awards spolu patří k nejprestižnějším degustačním akcím na světě. Londýnskému finále předcházela kontinentální kola.„Už na této úrovni jsme zaznamenali úspěch. Hned pět našich piv si odneslo titul Country Winners. Uspěla naše IPA, Tchyně, Weizen, šestnáctka a samozřejmě Stout, který postoupil do finále,“ vyjmenoval ředitel a sládek pivovaru.

Úspěch a čest pro náchodský pivovar byla i účast Petra Kalužy mezi porotci. „U každého stolu bylo deset porotců. Já seděl u stolu číslo čtrnáct. K posuzování jsme měli čtyři kategorie,“ uvedl. Jedním dechem však ujistil, že jednou z regulí soutěže je pravidlo, že hodnotitel nikdy nesmí potkat své pivo. Je tak zajištěna objektivita a regulérnost soutěže.„Je to osvobozující fakt. Navíc piva se hodnotí naslepo, porotci nevědí, jaký vzorek právě ochutnávají,“ dodal Kaluža.

PRIMÁTOR STOUT (Irish Stout)

Vyladěnou kombinací šesti druhů sladů vzniklo tmavé pivo irského typu plné harmonie i kontrastů. Jemné a intenzivní aroma oříšků, čokolády a karamele se snoubí a zároveň hádá s drsnou chutí pražených sladů a suchým dozníváním ovsa. Dokonalý estetický vjem uzavírá hebká hustá pěna . Obsah alkoholu (obj.) 4,7%.