Video placeholde

Strašně jsem se bála a sáhla si na dno, říká první Češka, která vylezla tři nejvyšší hory světa

Splněný sen, který vůbec nebyl zadarmo. Horolezkyně Klára Kolouchová jako vůbec první Češka zdolala tři nejvyšší hory světa. Na K2 bojovala se špatným počasím, sáhla si na dno a na vrcholu nakonec čekala na světlo a hezkou fotku. Byl to už celkově čtvrtý pokus vrchol zdolat, před ním přitom zažila vůbec nejtěžší hodiny.

Je to speciální potvora, říká o druhé nejvyšší hoře světa Klára Kolouchová. Popisuje fyzickou a psychickou únavu, kterou zažívala po posledním neúspěšném pokusu ji zdolat. Strašně se prý bála, naštěstí ale přišla energie a motivace v podobě nového týmu horolezců. I díky nim si pak mohla splnit sen, na který prý dlouho čekala.

Klára Kolouchová si uvědomuje rizika, která podstupuje. Se smrtí se pere, bere ji na vědomí, ale snaží se ji vždy někam zavřít. Je prý nutné si ji uvědomit, protože člověk je pak obezřetnější a víc se soustředí. Chyba na K2 je totiž smrtící. Horolezkyně si sáhla na úplné dno a vše zvládla i díky tvrdému tréninku. Říká, že lezení je pro ni pořád koníček, i když každá expedice vyjde na víc než milion korun.

Dál plánuje zdolat osmitisícovku s dalšími horolezkyněmi, které na expedicích potkala. Moc žen se tam totiž nepohybuje, pro muže je to prý i kvůli rodině trochu lehčí. O posledním výstupu Kolouchové připravuje dokument Jana Počtová, které se prý povedlo dostat z ní osobní věci a emoce, které nikomu jinému neřekla.

Proč si Klára Kolouchová na cestách uvědomila, že se máme dobře a nevážíme si toho? Bojí se smrti? Jaké nejtěžší momenty pod K2 zažila a jak nepředvídatelné je tam počasí? A vyplatí se skutečně na vrcholu čekat na hezkou fotku?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>