České basketbalisty čeká na MS klíčový zápas proti Turecku.

České basketbalisty čeká na MS klíčový zápas proti Turecku. Zdroj: ČBF/Václav Mudra

MS v basketbalu: Češi jdou na Turky i se speciálním softwarem. Soupeř je favorit, ale naši si věří

Česká basketbalová reprezentace jde s dobou a na mistrovství světa se vybavila užitečnou technologickou novinkou: softwarem, který vyhodnocuje řadu statistických údajů, jež se pak hodí při tvoření scouting reportů na jednotlivé soupeře. „V Evropě je to již běžné,“ míní asistenti Luboš Bartoň a Jiří Pospíšil. Co se tedy radí na zápas s Turky?

Sledujte zápas českého týmu s Řeckem o čtvrtfinále. Začíná v pondělí 10:30, on-line přenos sledujte ZDE >>>

Osvětlená místnost uvnitř hotelu Ritz Carlton v Šanghaji, odpolední brífink před akcí. Hráči se usazují na svá místa a do ruky dostávají čtyřstránkový dokument o svém klíčovém soupeři na mistrovství světa v basketbalu – Turecku. Čtyři stránky na čtyřicetiminutovou bitvu. Kolik hodin ale ta jejich tvorba zabrala? „No, chvíli jo,“ usmívá se jeden z asistentů trenéra Ronena Ginzburga Luboš Bartoň. Před čtyřmi lety byl ještě na palubovce na ME. Teď je však součástí týmu jako expert, který skautuje soupeře. Pomáhá mu v tom i další asistent Jiří Pospíšil. A na práci letos zaplatili z financí ČBF i užitečnou novinku. Speciální počítačový software, který umí vyhodnotit získaná data z nahraných videí.

Co řekl našim basketbalistům o soupeřích, se kterými se utkají o postup ze skupiny? Turci se liší od ostatních – tam, kde si řada týmů pomáhá gesty k signalizování akcí, oni to moc nepraktikují. „Místo toho si mezi sebou štěbetají turecky a na moc velké signály nejsou. V tomhle jsou obtížní,“ ví Bartoň. A nejen v tomhle. On i Pospíšil nakonec prosondovali celou základní pětku plus významnější hráče na lavičce, jako je třeba Furkan Korkmaz. „Je to tým, který bude patřit k velkým favoritům do postupových bojů. Samozřejmě i oni mají své slabiny, ale u těch konkrétní nebudu. Proti nám jsou tedy favorité, ale věřím, že ani my to nemáme dopředu prohrané. Dílčí šance na úspěch máme,“ říká Bartoň. 

Jak tedy zní do dne D jeho hlavní rada? „Hrát odvážně náš basket, který hrajeme celou dobu, tedy rychle dopředu, agresivně, a aby balon putoval. Mám střelu, beru, mám nájezd, bum,“ dodává Bartoň.

Více se o technologické novince dozvíte zde >>>