Staronový italský premiér Giuseppe Conte.

Staronový italský premiér Giuseppe Conte. Zdroj: ČTK/ZUMA/Zucchi/Insidefoto/Ropi

Itálie má novou vládu: Premiér Conte po vystoupení Salviniho Ligy sestavil kabinet s dosud opoziční stranou

Italský premiér Giuseppe Conte sestavil novou koaliční vládu, v níž bude vládní Hnutí pěti hvězd (M5S) a dosud opoziční středolevá Demokratická strana (PD). Oznámil to dnes úřad prezidenta Sergia Mattarelly. Očekává se, že nová vláda zlepší vztahy s Evropskou unií a zaujme umírněnější pozici vůči imigraci, naspala agentura Rueters.Prezident Conteho, který stál i v čele minulé vlády, pověřil sestavením nového kabinetu před šesti dny. Dosavadním koaličním partnerem M5S byla protiimigrační Liga Mattea Salviniho, která ale v srpnu vypověděla další spolupráci a z koalice vystoupila ve snaze vyvolat předčasné volby. Populisté z M5S se však překvapivě dohodli na spolupráci se svým dosavadním rivalem PD.

Conte ve středu prezidenta informoval, že se mu podařilo vládu sestavit. Přísahu má kabinet složit ve čtvrtek v prezidentském paláci. Pak ještě musí získat důvěru obou komor parlamentu. Demokraty a M5S podpoří malá levicová strana Svobodní a rovní (LeU), jejíž vůdce Roberto Seranza dostal křeslo ministra zdravotnictví. I v tomto složení má ale vláda v Senátu jenom nepatrnou většinu.

„Soustředíme svou energii, schopnosti a zápal na zlepšení situace Itálie v zájmu všech jejích občanů,“ řekl Conte, když předával seznam svých budoucích ministrů. M5S v úterý pořádala stranické hlasování, aby se přesvědčila o podpoře svých členů pro vládnutí s PD. Pro spolupráci se vyslovilo téměř 80 procent hlasujících.

Začaly se už objevovat informace o přidělených rezortech a podle nich šéf M5S Luigi di Maio povede diplomacii. Roberto Gualtieri z PD, který je poslancem Evropského parlamentu, má řídit hospodářství. Salviniho ve funkci ministra vnitra vystřídá Luciana Lamorgeseová, která je bez politické příslušnosti. Pracovala dosud jako zaměstnankyně ministerstva vnitra v Miláně a je považovaná za odbornici v otázkách imigrace. Šéf PD Nicola Zingaretti neměl zájem o žádný ministerský post a řekl, že se chce soustředit na posílení své strany. M5S si ponechala některá ministerstva, jež vedla v minulé vládě, například ministerstvo spravedlnosti a ekonomického rozvoje.

M5S a PD už v úterý zveřejnily 26bodový koaliční program, jehož prioritou je rozpočet na příští rok. Mezi hlavní požadavky M5S patřilo například zavedení zákonem garantované minimální mzdy, snížení vedlejších mzdových nákladů, reforma justice, schválení zákona o střetu zájmů nebo snížení počtu zákonodárců v parlamentu. Kromě toho se strany shodly na zvýšení investic do školství, vědy a sociálního zabezpečení nebo na tom, že systém udělování koncesí na provozování dálnic projde důkladnou revizí.