Hranolky se smaží aspoň na 170 stupňů...

Hranolky se smaží aspoň na 170 stupňů... Zdroj: Profimedia.cz

Chlapec oslepl z fastfoodu. Strava poškozuje i nervový systém, varují výzkumníci

Sedmnáctiletý Brit oslepl kvůli jednostranné stravě skládající se výhradně z hranolek, chipsů, bílého pečiva a uzenin. Jeho případem se ve studii zabývala čtveřice výzkumníků z Bristolu v čele s Denize Atan, publikovali ji v periodiku Annals of Internal Medicine. Autoři výzkumu varují, že nezdravá a nevyvážená strava nestojí jen za kardiovaskulárními onemocněními a rakovinou, ale také za závažnými a často nevratnými poškozeními nervové soustavy včetně zraku. V této souvislosti varují i před veganstvím.

Dnes sedmnáctiletý teenager svůj jídelníček prý výrazně omezil v jedenácti letech. Od té doby se každý den živí hranolky ze stánku, svačí chipsy Pringles a jí také bílé pečivo, šunku a párky. První problémy pocítil ve čtrnácti letech, kdy se na lékaře obrátil s tím, že jej trápí extrémně silná únava. Podle případové studie v Annals of Internal Medicine lékaři tehdy ohodnotili jeho stav jako dobrý a BMI jako vyhovující. Odhalili pouze nedostatek vitaminu B12, který mu vpravovali injekčně, a makrocytickou anémii.

O rok později se začal chlapci zhoršovat zrak i sluch a v sedmnácti letech mohl být označen za nevidomého. Tou dobou už trpěl nejen nedostatkem vitaminu B12, ale také selenia, mědi, vitaminu D a řídnutím kostí. Postihla jej choroba zvaná mitochondriální neuropatie optiku, která poškozuje oční nerv. Způsobuje postupnou ztrátu zraku, která může vést až k úplné slepotě. Zvrátit se dá, jen pokud se podchytí včas.

Nemoc je častější v regionech, kde je rozšířená chudoba a podvýživa. Dalšími faktory, které chorobu způsobují, je kouření, nadměrná konzumace alkoholu nebo práce v toxickém prostředí. Že se nemoc vyvinula u Brita v takovém stádiu, je tedy velmi neobvyklé.

Jezení fastfoodu jako porucha příjmu potravy

Nutno dodat, že chlapec nemá potíže s obezitou, jeho problém je s největší pravděpodobností psychický. Mělo by se jednat o poměrně nedávno popsanou vyhýbavě-restriktivní poruchu příjmu potravy. Omezujícím přístupem ke stravě se podobá anorexii, ale neplyne ze strachu z přibírání ani z nespokojenosti s postavou. Často vzniká ve školním věku a bývá charakterizována například strachem z některých struktur potravin a obavami z jídla, které však nesouvisí s přibíráním. Varovným signálem je velmi vybíravé stravování, které se časem zhoršuje.

Autoři studie pod vedením Denize Atan se obávají, že tento ač neobvyklý případ by se mohl stát kvůli častému jezení ve fastfoodech častějším (i když je to v případě konzumace masa, zdroje vitaminu B12, opravdu neobvyklé). Zároveň varují před rozšířením této nemoci v souvislosti se vzrůstajícím trendem veganství. Na vině je totiž hlavně deficit vitaminu B12, který často postrádají právě vegani a vegetariáni.

Atan doufá, že díky případové studii se budou při zkoumání původu zdravotních potíží lékaři častěji zajímat také o to, čím se pacient běžně stravuje a zda není jeho jídelníček omezený.

Dietolog Tom Sanders je však ke studii skeptický. Nelíbí se mu, že vychází pouze z toho, co o svém stravování tvrdí sám pacient, a nehledá jiné příčiny slepoty, jako jsou genetika nebo životní prostředí.