Biopotraviny.

Biopotraviny. Zdroj: Profimedia

Biopotravinou roku je Kaštánkovo sušené vepřové maso. Tuzemský trh s bioprodukty výrazně roste

Českou biopotravinou roku bylo vyhlášeno Kaštánkovo sušené maso vepřové s tymiánem a zázvorem z farmy U mlsné kozy v Želešicích. Tento produkt také vyhrál v kategorii biopotraviny živočišného původu. Do soutěže bylo letos přihlášeno 142 produktů, o 38 více než loni. Velkou část přihlášených biopotravin tvoří biovína, kterých bylo letos 64. O vítězi soutěže rozhodovala 17členná porota v čele s Pavlem Maurerem. Výsledky oznámili organizátoři soutěže ve středu. Loni vyhrál hovězí steak z farmy Mitrovský dvůr.

„Za těch 18 let jsem měl možnost poznat a ochutnat neuvěřitelně zajímavé biopotraviny. Náš bio trh se zjevně zdárně rozvíjí. To potvrzuje i letošní nevídaná účast velkého počtu přihlášených produktů, ale také potravin naprosto originálních a jedinečných, které tady ještě nikdy nebyly,“ uvedl předseda poroty a vydavatel gastronomického průvodce Pavel Maurer.

V kategorii biopotravin mléčných výrobků zvítězil Buvolí labneh z Buvolí farmy Ohař, nejlepším steakovým masem se stal Bio hovězí rib eye steak od loňského vítěze Mitrovského dvora. V kategorii biopotravin rostlinného původu pak zlatou příčku obsadil Bio Bohemia olej makový nefiltrovaný od firmy Bohemia Olej, nejlepší biopotravinou v sekci pro gastronomii, pochutiny a ostatní jsou Bio švestková povidla od Davida Ryšavého a nejlepším biovínem stejně jako loni Ryzlink rýnský od Marcinčáka, šlo o slámové víno z roku 2015.

Letos tak byla jedna z kategorií rozdělená. „Osobně jsem měla více než 15 favoritů na výherce, ale bohužel vítěz může být v každé kategorii jen jeden. I tak jsme nakonec v průběhu hodnocení s porotci, po jednoznačné shodě, rozdělili kategorii výrobků živočišného původu na mléčné a masné. Tolik delikates mléčného i masného původu v soutěži ještě nikdy nebylo přihlášeno a nebylo by fér, porovnávat neporovnatelné. Proto jsme tuto kategorii rozdělili a máme místo jednoho výherce kategorie produkty živočišného původu výherce hned dva,“ uvedla manažerka Svazu PRO-BIO Kateřina Urbánková.

Česká spotřeba biopotravin předloni vzrostla o 30,5 procenta, spotřebitelé si koupili zboží za 3,33 miliardy Kč. Nárůst byl nejvyšší od roku 2008. Ministerstvo zemědělství tyto údaje zjistilo z dotazníkového šetření mezi výrobci a distributory biopotravin. V Evropě předloni rostla spotřeba biopotravin o 10,5 procenta. Nejvíce biopotravin čeští konzumenti nakupují v supermarketech a hypermarketech, kde za ně předloni utratili 1,4 miliardy korun.