Video placeholde
Petr Kotlář ve filmu Nabarvené ptáče
Petr Kotlář ve filmu Nabarvené ptáče
Harvey Keitel ve filmu Nabarvené ptáče
Stellan Skarsgard ve filmu Nabarvené ptáče
Stellan Skarsgard na natáčení filmu Nabarvené ptáče
15
Fotogalerie

Nabarvené ptáče: Teď už si tě budou pamatovat, chválily hvězdy Marhoula v Benátkách

Potleskem a výkřiky Bravo! uvítali delegaci filmu Nabarvené ptáče novináři na tiskové konferenci v Benátkách. A v zákulisí už se čile spekuluje, jestli má „český zázrak” šanci na nějakou cenu. Odborná veřejnost zatím zůstává rozdělena: jedni filmu vyčítají brutalitu a neúnosnou délku, druzí mluví o mistrovském díle.

Zatímco hvězdní představitelé hlavních rolí v čele se Stellanem Skarsgardem a Julianem Sandsem jsou na ovace zvyklí, režisér Václav Marhoul se zdál být zaskočen. „Připadám si tu trochu jako Alenka v říši divů. Vždyť já ani nevěděl, že se Ptáče pouští tolika lidem: na včerejší projekci jich prý bylo patnáct set,” kroutil hlavou Marhoul na cestě mezi tiskovkou a rozhovory pro zahraniční média.

Ta se po pondělní předpremiéře začala zajímat, kdo že to ten „Vaklav Marhoul” vlastně je a kolik filmů už má na kontě. „Jestli tě svět doposud neznal, tak teď už si tě pamatovat bude,” plácal v Marhoula po zádech jeho hollywoodský „fanoušek” Skarsgard, který vznik filmu podporoval od samého začátku.

Na tiskovce představitel nacistického plukovníka vysvětlil, že se znají už léta, a proto také před deseti lety zavolal režisér právě jemu. „Nadšeně hlásil, že se mu konečně podařilo získat práva ke knižní předloze. Věděl jsem, jak obtížné bude takový projekt realizovat, nicméně o to šťastnější jsem teď, když máme hotový film, a dokonce v Benátkách,” dodal herec, do jehož portfolia patří tituly napříč žánry (namátkou Prolomit vlny, Dobrý Will Hunting, Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže nebo Mamma Mia!).

Když Marhoul popisoval prvopočátky adaptace, jež vznikala v bolestech, zmínil i to, jak okolnosti látce paradoxně pomohly. „Události posledních let způsobily, že jsou téma i jednotlivé motivy náhle aktuálnější než dřív. Vždyť jen kolik je na svět dětí, které osiřely v důsledku války a utíkají – ze Sýrie, Libye, Afghánistánu. A vlastně se snaží o to samé jako moje hlavní postava – zachránit si život," uvedl s poukazem na četné násilné nepokoje po světě.

A zatímco herec Udo Kier, známý z filmů Larse von Triera Dogville, Melancholia a Nymfomanka, chválil především dobovou věrnost snímku, jehož děj je stejně jako v knize zasazený na sklonek druhé světové války, Julian Sands zdůrazňoval jeho nadčasovost a kameraman Vladimír Smutný „mezinárodnost”. „Příběh Ptáčete by se mohl odehrávat stejně tak ve středověku, za dob Shakespeara či v budoucnosti. Jeho poselství by bylo stále totéž,” uvedl herec, jenž si rolí pedofilního Garbose rozšířil portfolio záporných postav.

Hereckou delegaci doplnil ještě Barry Pepper, který na sebe upozornil rolí ostřelovače Jacksona ve snímku Zachraňte vojína Ryana. A ostřelovače, jen pro změnu ruského hraje i v Marhoulově filmu. Dětská hvězda Ptáčete, dvanáctiletý Petr Kotlár, seděl skromně v publiku a vzhledem k nízkému věku neposkytoval žádné rozhovory, přesto však za svůj suverénní filmový výkon sklidil ten největší potlesk ze všech.

V podvečer má Nabarvené ptáče oficiální evropskou premiéru, tu světovou si odbude 9. září a do českých kin vstoupí o tři dny později.