Sochy maršála Koněva v Praze 6

Sochy maršála Koněva v Praze 6 Zdroj: David Malík

Rusko se chystá anektovat sochu maršála Koněva v Praze. Bereme si zpět, co je naše, tvrdí Putin

Do aféry kolem sochy Maršála Koněva se vložilo samotné Rusko. Socha, která v posledních dnech rozdělila zemi na dva tábory, kde na jedné straně stojí lidé, kteří tvrdí, že Koněv by sochu mít neměl, a na straně druhé stojí rusofilní latentní či nelatentní komouši, přejde brzy pod ruskou nadvládu.

Vypadá to, že napjatá situace bude nejspíš ještě napjatější. Jak se ukázalo, někteří lidé si anexi Ruska nepřejí, zatímco jiní (říkejme jim rusofilní latentní či nelatentní komouši) by si něco takového dali říct.

„Já chápu, že je Rusko minimálně rozčarované tím, co se děje se sochou maršála Koněva, kdy je střídavě počmáraná nelichotivými nápisy a střídavě přikrytá plachtou, ale anektování sochy mi nepřijde jako šťastné řešení,“ tvrdí starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Ten jako jeden z mála vyvíjí snahu řešit situaci umírněnou cestou, a volí proto poměrně nekonfliktní slova. To běžní občané si servítky neberou.

„Už aby to Putin obsadil. Rovnou i tu Prahu. Potom nám všem bude dobře. Budeme mít jistotu, budeme mít kde bydlet a nebudou tu imigranti,“ zamyslel se pan Bohuslav Vrána, který je ve volném čase nezaměstnaný a rád zůstává nezaměstnaným.

„Já bych jen rád připomněl, že Česká republika je suverénní stát, a proto žádné anektování nepřipadá v úvahu. Zástupci Ruska si pouze na naše pozvání přijedou přátelsky vzít sochu a prý i Karlovy Vary. Se soudruhem Putinem… pardon, s panem Putinem jsem to projednal,“ opravil se předseda komunistů Vojtěch Filip na tiskové konferenci, kde klidnil napětí ve společnosti a uváděl situaci na pravou míru.

„Pan prezident vítá návštěvu ruských kolegů, kteří ve věci sochy maršála Koněva přispěchají a budou ji řešit. My Češi se díky té soše pouze handrkujeme, takže bylo načase, aby k tomu došlo. Pan prezident se prý dokonce osobně setká s panem prezidentem Putinem, aby mu sochu symbolicky osobně předal. Předání proběhne opravdu symbolicky, protože pan prezident určitě není schopen sochu uzvednout,“ rozesmál se nahlas tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, protože poprvé v životě udělal vtip.

Navzdory radosti prezidenta republiky i komunistů je tu stále poměrně početná skupina občanů, kteří o anektování sochy Koněva nechtějí ani slyšet. Odmítají vměšování Ruska do našich záležitostí a vyjadřují obavy, že vliv Ruska u nás sílí a dříve či později nás tímto tempem Rusko takzvaně sežere zaživa.

„A na tom je něco špatného?“ podivuje se Miloš Zeman obavám odpůrců jakéhokoliv ruského vměšování.

Vypadá to, že ani Rusko nepřinese do řad našich občanů toužebně očekávaný klid a socha bude i nadále rozdělovat společnost.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností je ale například úspěch českého filmu Nabarvené ptáče na festivalu v Benátkách.