Video placeholde
Hlavní hrdina filmu Nabarvené ptáče, snímku s rozpočtem 175 milionů korun.
Harvey Keitel ve filmu Nabarvené ptáče.
Stellan Skarsgard ve filmu Nabarvené ptáče.
Petr Kotlář ve filmu Nabarvené ptáče.
Petr Kotlář ve filmu Nabarvené ptáče.
21
Fotogalerie

Nabarvené ptáče v Benátkách: Film, který přetéká násilím, sklidil dlouhý potlesk i pobouřené odchody

Česká kinematografie zažívá po hladových letech velkou satisfakci. Na filmovém festivalu v Benátkách v pondělí v noci proběhla novinářská premiéra Nabarveného ptáčete, adaptace kontroverzního literárního bestselleru, pod níž je podepsaný režisér a producent Václav Marhoul. Film se dočkal dlouhého potlesku, neoficiální hlasy dokonce mluví o šanci na cenu za režii.

V průběhu promítání přitom několik desítek diváků opustilo sál. Vadila jim především scéna, v níž je postava Jitky Čvančarové znásilňována skleněnou lahví. „Tohle nemám zapotřebí,” kroutila jedna z odcházejících novinářek hlavou v reakci na násilí, jehož navíc ve filmu není pomálu. Obcování jiné postavy s kozlem zase sklidilo úsměšky a výkřiky typu: “Něco takového přece nemůže režisér myslet vážně.”

Větsina publika však zůstala až do působivého závěru a po projekci se netajila obdivem k českému dílu. Několik novinářů, mezi nimi i dva z renomovaného britského a německého média, dokonce vyjádřilo přesvědčení, že si Marhoul může myslet na cenu za režii. „Nevím o filmu, který by byl po režijní stránce lepší. Vyfouknout mu ji může snad jen Polanski,” prohlásil jeden na konto dalšího soutěžního snímku J’Accuse (Žaluji).

Nabarvené ptáče patří k divácky náročným filmům. Je černobílý, má dvě hodiny a 49 minut, minimum dialogů a žádnou filmovou hudbu vyjma scénické. Pouze na konci zazní píseň Eukalyptový háj izraelské skladatelky a zpěvačky Naomi Šemerové, již k závěrečným titulkům nazpívala v hebrejštině herečka Jitka Čvančarová.

Na receze filmů z benátského programu platí embargo do veřejné premiéry, jež v případě Ptáčete proběhne v úterý v podvečer a zúčastní se jí i zahraniční hvězdy snímků Julian Sands, Stellan Skarsgard a Barry Pepper. I tak už nyní prosakují zvěsti o nadšení z kamery Vladimíra Smutného, jenž Marhoulův opus nasnímal na 35milimetrový formát. A hojně sdílenou radostí je i převapení z fenomenálního výkonu neherce Petra Kotlára, jenž svým přirozeným charismatem dokáže táhnout téměř tříhodinový film bez jakékoli další pomoci.

Snímky z natáčení filmu Nabarvené ptáče si prohlédněte ve fotogalerii: