Americké úřady nařídily kvůli blížícímu se hurikánu Dorian evakuovat téměř milion lidí. (2. 9. 2019)

Americké úřady nařídily kvůli blížícímu se hurikánu Dorian evakuovat téměř milion lidí. (2. 9. 2019) Zdroj: Reuters

Donald Trump navrhl bombardovat nebezpečné hurikány jadernými zbraněmi

Donald Trump zrušil nečekaně kvůli nebezpečí hurikánu Dorian na Floridě svoji dlouho očekávanou návštěvu Polska. Americký prezident ale podle webu Axios, který citoval britský list The Guardian, navrhoval na neveřejných jednáních už několikrát, že by Spojené státy mohly „zničit“ hurikány jadernými zbraněmi. Podle něj by to přírodní živel zastavilo dříve, než by udeřil na americké území.

Na neveřejném setkání se zástupci pro národní bezpečnost podle webu Axios americká prezident už několik řešil právě problém hurikánů, které způsobují opakovaně v Americe velkou pohromu. Trump měl na jednom ze zasedání prohlásit: „Chápu to, ale proč je prostě nebombardujeme? Začínají se formovat u pobřeží Afriky a poté, když se pohybují přes Atlantický oceán, bychom do oka hurikánu pustili bombu, což by hurikán zastavilo. Proč to nemůžeme udělat?"

Axios citoval blíže neurčené zdroje, které se účastnily jednání. Podle něj jeden z představitelů národní bezpečnosti Trumpovi odpověděl, že se na možnost bombardování hurikánů podívají. Prezident po zveřejnění zprávy označil na svém Twitteru tyto informace za „fake news“. Ovšem Bílý dům byl v oficiální reakci zdrženlivější: „Nekomentujeme soukromé diskuse prezidenta s jeho týmem pro národní bezpečnost, které mohly a nemusely proběhnout.“

Trump přitom podle všeho nenavrhoval bombardovat hurikány poprvé. V roce 2017 přišel se stejnou otázkou a stejným řešením. Zmínka je o tom prý i v neveřejném memorandu ze schůzky.

Podle měsíčníků National Geographic je nápad bombardovat hurikány nukleárními zbraněmi překvapivě rozšířený a každý rok zneklidnění občané posílají zprávy příslušným vládním úřadům, aby americká vláda bombardovala právě vznikající hurikány. Trump tedy v této myšlence není vůbec sám.

Bombardování hurikánu by však podle vědců nepomohlo. Nejen, že by se tím hurikán nezastavil, ale důsledky užití jaderných zbraní nad oceánem by mohly být katastrofální.