Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: Profimedia

Obrat v kauze Čapí hnízdo: Žalobce překvapivě zastavil stíhání Babiše i jeho rodiny a spolupracovníků

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše i jeho rodinných příslušníků a spolupracovníků v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo, uvedl zpravodajský server Deník N. Server se odvolává na informace dvou zdrojů obeznámených s výsledkem. Závěry ale nemusejí být konečné, nyní je bude posuzovat vedení Městského státního zastupitelství v Praze.

Předseda vlády v neděli řekl, že pokud existuje spravedlnost, státní zástupce jeho stíhání zastaví. Kdyby žalobce podal obžalobu, Babiš by z čela vlády neodešel.

Lhůta pro rozhodnutí v případu skončila v sobotu. Ještě v pátek nebylo podle mluvčího státních zástupců Aleše Cimbaly jasné, zda nebude lhůta prodloužena. Kromě zastavení trestního stíhání připadalo v úvahu také podání obžaloby, postoupení případu jinému orgánu, nebo vrácení případu policii k došetření. „Rozhodl se (Šaroch) a úplně změnil názor,“ uvedl jeden ze zdrojů. "To rozhodnutí odevzdal v pátek odpoledne, stíhání všech zastavil," řekl další zdroj.

Šarochovi nadřízení nyní musí projít celý spis, který má přes 20 tisíc stran, a rozhodnout, zda s jeho rozhodnutím souhlasí. Je tedy na nich, jestli skutečně stíhání Babiše a dalších obviněných zastaví, nebo s případem naloží jinak. Ze státního zastupitelství do té doby neodejde nikomu z obviněných vůbec žádné rozhodnutí. A zda se vedení státního zastupitelství se Šarochovými závěry ztotožní, není možné předjímat, dodal server.

Babiš, který byl od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozilo mu až deset let vězení. Stíhání čelila kromě Babiše i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a tři další lidé. Státní zástupce ale loni v květnu vyhověl jejich stížnosti a obvinění zrušil. Část opozice dlouhodobě považuje za neúnosné, že má Česko trestně stíhaného premiéra.

Opozice: Zůstává pachuť na patře

Jaké jsou první reakce opozice? Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila bude důležité, jak státní zástupce Jaroslav Šaroch zdůvodní zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo. Jeho rozhodnutí ale respektuje. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek míní, že důvěra veřejnosti v nestranné státní zastupitelství se hroutí. Místopředseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík se domnívá, že by bylo lepší, kdyby Babiše osvobodil nezávislý soud. Politici to uvedli na Twitteru.

„V kauze nesmí existovat žádné pochybnosti o tom, že v ČR existuje dvojí spravedlnost - jedna pro premiéra a jedna pro normální občany,“ napsal Pospíšil. „Čert vem Andreje Babiše, Vyšší Spravedlnost si ho nakonec stejně najde,“ podotkl Kalousek. Státní zastupitelství se podle něj ode dneška bude těšit stejné důvěře jako komunistická prokuratura před rokem 1989. „A náprava bude těžká,“ dodal.

Gazdík uvedl, že by byl osvobozující verdikt nezávislého soudu lepší, protože v kauze jde o premiéra. „Takto zůstane pachuť na patře, když i evropský úřad pro boj s podvody OLAF podezření měl,“ uvedl.

Předseda ODS Petr Fiala v tiskovém prohlášení uvedl, že strana bere rozhodnutí na vědomí. „Nastala ale situace, před kterou jsme několikrát varovali. Po jarní nevysvětlené změně na ministerstvu spravedlnosti a mediálním tlaku předsedy vlády velká část společnosti neuvěří, že by takovéto rozhodnutí padlo i v případě řadového občana,“ uvedl v tiskovém prohlášení. Babiš je podle Fialy v trvalém konfliktu politických a podnikatelských zájmů, což má dopad i na důvěru v právní stát.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš hovoří o otočce o 180 stupňů, která ho překvapila. „Nicméně k tomu fakticky nedošlo, státní zástupce Šaroch navrhl Městskému státnímu zastupitelství v Praze zastavit stíhání, teprve městské státní zastupitelství bude odůvodňovat to rozhodnutí a bude se změnou názoru zabývat. Nejsem si jist, jaké za tím stojí zdůvodnění,“ řekl Bartoš České televizi. Šaroch podle něj doposud žádné pochybnosti o případu nedával najevo. Bartoš dodal, že má pocit, že kdyby se týkal případ kohokoliv jiného, než Babiše, který je navíc v pozici premiéra, byl by už dávno u soudu.

Žalobce v kauze padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo zastavil nejen stíhání Babiše, ale i jeho rodinných příslušníků a spolupracovníků. Závěry ale nemusejí být konečné, nyní je bude posuzovat vedení Městského státního zastupitelství v Praze.