Video placeholde

Znění zákonů teď můžete sledovat a připomínkovat online. Piráti spustili web Otevřená sněmovna

Piráti minulý týden spustili projekt s názvem Otevřená sněmovna, webový server, který umožní sledování a připomínkování klíčové legislativy, a to od úplného počátku až po finální znění návrhu. Účelem Otevřené sněmovny je zprůhlednění legislativního procesu a transparentní zapojení odborníků do paragrafové tvorby zákonů a prezentace otevřeného přístupu.

„Každý občan bude mít možnost sledovat průběh celého legislativního procesu u jednotlivých návrhů. Přehledně bude možné vyhledat podané návrhy a případné úpravy textu v případě, že připomínky Piráti akceptují. Možnost zaslat komentář k zákonu budou mít i nepřihlášení uživatelé. Podobným způsobem se zúčastnilo připomínkování zákona o regulaci konopí téměř 8 tisíc lidí. Podobně jako jsme už dříve vytvořili web Firma za jeden den, kde jsme dokázali, že firmu lze založit v řádu dnů, nebo jsme spustili funkční nástěnku s plněním priorit ve Sněmovně, což vláda ve formě vládního dashboardu občanům jen slibovala, bude i tato aplikace příkladem pro státní správu a politiky, že s občany lze komunikovat otevřeně a do politiky je aktivně zapojovat, Chceme ukázat, že lze umožnit, aby se občané i odborná veřejnost mohli podílet na tvorbě legislativy v reálném čase. V případě účasti Pirátů ve vládě pokládáme tento proces za zásadní, protože chceme připravovat propracovanou legislativu,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Pusťte si rozhovor s Ivanem Bartošem v Prostoru X:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Ivanem Bartošem • Prostor X

Kromě veřejnosti se počítá se zapojením desítek profesních organizací, asociací, zástupců odborné veřejnosti a neziskového sektoru. „Meziresortní připomínkové řízení, tak jak dnes funguje, zahrnuje jen část organizací dotčených příslušnou legislativou. Desítky organizací, jejichž slovo se dnes při tvorbě zákonů nebere v potaz, budou nyní mít možnost se otevřeně vyjádřit k legislativě a tím se spolupodílet na její tvorbě. Pro občana bude zásadní, že ve finální zprávě najde veškeré návrhy a vyjádření relevantních organizací. Otevřená sněmovna je aplikace, která zásadně zprůhlední proces přijímání zákonů ještě před přijetím zákona o regulaci lobbingu,“ dodal Ondřej Profant, předseda sněmovního Podvýboru pro eGovernment.

Aplikace je přístupná na této adrese. Obsahuje zatím čtyři legislativní návrhy otevřené k připomínkování. Jak vše funguje zjistíte ve videu v úvodu článku.